Wat veel economen en analisten al vermoedden, is voor het eerst ook informeel bevestigd door een kopstuk van de Chinese Communistische Partij.

Li Keqiang, tegenwoordig vicepremier in de nieuwe Chinese regering, heeft in 2007 al tijdens een informeel diner aan de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in China gezegd dat de Chinese economische statistieken onbetrouwbaar zijn. Dat blijkt uit een vertrouwelijke memo die de Amerikaanse ambassade na het diner opstuurde naar Washington, en die nu te vinden is op de whistleblower-website Wikileaks. Li was indertijd chef van de lokale Communistische Partij in de provincie Liaoning.

Economen zijn al langer sceptisch over de bbp-cijfers van de tweede grootste economie ter wereld. Het is echter voor het eerst dat dit vermoeden bevestigd wordt door uitspraken van een partijkopstuk. Li Keqiang volgt naar alle waarschijnlijkheid dit jaar nog premier Wen Jiabao op. Li vertrouwt naar eigen zeggen maar op drie statistieken om de lokale economie te evalueren: de consumptie van elektriciteit, het aantal treinladingen en de evolutie van bankkredieten.

Exportstijging

UBS en Goldman Sachs uitten onlangs nog twijfels over de plotse en verrassende opstoot van de Chinese export in december. Volgens hun analisten is de gerapporteerde stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode een jaar eerder, in strijd met de overslagcijfers in de Chinese havens en de importcijfers van China's handelspartners. Mogelijk heeft de Chinese regering exporteurs ook onder druk gezet om hun producten voor het einde van het jaar uit te voeren, om de doelstelling van een exportgroei van 10 procent te halen.

Wat veel economen en analisten al vermoedden, is voor het eerst ook informeel bevestigd door een kopstuk van de Chinese Communistische Partij. Li Keqiang, tegenwoordig vicepremier in de nieuwe Chinese regering, heeft in 2007 al tijdens een informeel diner aan de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in China gezegd dat de Chinese economische statistieken onbetrouwbaar zijn. Dat blijkt uit een vertrouwelijke memo die de Amerikaanse ambassade na het diner opstuurde naar Washington, en die nu te vinden is op de whistleblower-website Wikileaks. Li was indertijd chef van de lokale Communistische Partij in de provincie Liaoning. Economen zijn al langer sceptisch over de bbp-cijfers van de tweede grootste economie ter wereld. Het is echter voor het eerst dat dit vermoeden bevestigd wordt door uitspraken van een partijkopstuk. Li Keqiang volgt naar alle waarschijnlijkheid dit jaar nog premier Wen Jiabao op. Li vertrouwt naar eigen zeggen maar op drie statistieken om de lokale economie te evalueren: de consumptie van elektriciteit, het aantal treinladingen en de evolutie van bankkredieten. Exportstijging UBS en Goldman Sachs uitten onlangs nog twijfels over de plotse en verrassende opstoot van de Chinese export in december. Volgens hun analisten is de gerapporteerde stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode een jaar eerder, in strijd met de overslagcijfers in de Chinese havens en de importcijfers van China's handelspartners. Mogelijk heeft de Chinese regering exporteurs ook onder druk gezet om hun producten voor het einde van het jaar uit te voeren, om de doelstelling van een exportgroei van 10 procent te halen.