Dat zei de Fed-baas van Chicago maandag tijdens een toespraak in Hong Kong. Evans is van oordeel dat de Amerikaanse centrale bank niet mag aarzelen en voluit obligaties moet beginnen aan te kopen.

Bij een ongewijzigd beleid is het volgens Evans namelijk weinig waarschijnlijk dat de werkloosheidsgraad in de VS, die nu 8,3 procent bedraagt, voor 2015 onder de 7 procent daalt. "We moeten nu actie ondernemen,'" benadrukte hij tijdens zijn toespraak in Hong Kong.

Evans mikt dus op een nieuwe 'onbeperkte' ronde zogenaamde kwantitatieve versoepeling (QE). De Fed zou de obligatieronde dan na twee of drie kwartalen van gestage daling van de werkloosheid kunnen stopzetten, aldus de bankier.

Evans heeft binnen de Fed enkele medestanders - de toplui van de Fed in Boston en San Francisco - die graag zouden willen zien gebeuren wat de Fed slechts twee keer heeft gedaan; langlopende obligaties kopen om leningen goedkoper te maken en de economie aan te zwengelen. Maar hij heeft ook tegenstanders die van oordeel zijn dat de overheid zich in de eerste plaats moet richten op een beter begrotingsbeleid.

Andere critici wijzen op het gevaar van een oplopende inflatie als gevolg van de stimulusmaatregelen van de centrale bank. Dat gevaar blijft beperkt, aldus Evans. Toch vindt hij dat de Fed bereid moet zijn om de inflatie boven het streefdoel van 2 procent te laten rijzen als dat de werkgelegenheid kan bevorderen. Al moet vooraf wel duidelijk zijn in welke mate de centrale bank van dat streefdoel wil afwijken.

Volgende maand beslist Fed-voorzitter Ben Bernanke of er al dan niet een derde ronde kwantitatieve versoepeling (QE3) komt. (Reuters/BO)

Dat zei de Fed-baas van Chicago maandag tijdens een toespraak in Hong Kong. Evans is van oordeel dat de Amerikaanse centrale bank niet mag aarzelen en voluit obligaties moet beginnen aan te kopen. Bij een ongewijzigd beleid is het volgens Evans namelijk weinig waarschijnlijk dat de werkloosheidsgraad in de VS, die nu 8,3 procent bedraagt, voor 2015 onder de 7 procent daalt. "We moeten nu actie ondernemen,'" benadrukte hij tijdens zijn toespraak in Hong Kong.Evans mikt dus op een nieuwe 'onbeperkte' ronde zogenaamde kwantitatieve versoepeling (QE). De Fed zou de obligatieronde dan na twee of drie kwartalen van gestage daling van de werkloosheid kunnen stopzetten, aldus de bankier. Evans heeft binnen de Fed enkele medestanders - de toplui van de Fed in Boston en San Francisco - die graag zouden willen zien gebeuren wat de Fed slechts twee keer heeft gedaan; langlopende obligaties kopen om leningen goedkoper te maken en de economie aan te zwengelen. Maar hij heeft ook tegenstanders die van oordeel zijn dat de overheid zich in de eerste plaats moet richten op een beter begrotingsbeleid. Andere critici wijzen op het gevaar van een oplopende inflatie als gevolg van de stimulusmaatregelen van de centrale bank. Dat gevaar blijft beperkt, aldus Evans. Toch vindt hij dat de Fed bereid moet zijn om de inflatie boven het streefdoel van 2 procent te laten rijzen als dat de werkgelegenheid kan bevorderen. Al moet vooraf wel duidelijk zijn in welke mate de centrale bank van dat streefdoel wil afwijken.Volgende maand beslist Fed-voorzitter Ben Bernanke of er al dan niet een derde ronde kwantitatieve versoepeling (QE3) komt. (Reuters/BO)