Het Hof van Cassatie oordeelde midden vorig jaar dat eigenaars van een vennootschap ook beroepskosten mogen inbrengen die geen link hebben met het doel van die vennootschap. Een klassiek voorbeeld is een dokter die een managementvennootschap heeft en een appartement aan de kust. Dat mag sinds een reeks arresten van het Hof als beroepskosten worden ingebracht. Ook al heeft de betrokkene dat appartement niet nodig voor de uitoefening van zijn job.

Beperking aftrek beroepskosten

In een wetsvoorstel van de hand van de CD&V-Kamerleden Servais Verherstraeten, Eric Van Rompuy, Roel Deseyn en Franky Demon stellen ze voor de aftrek van beroepskosten te beperken. Dat schrijft De Tijd.

"Als die dokter in zijn appartement aan de kust patiënten ontvangt, mag hij dat inbrengen als beroepskosten, maar als dat niet het geval is, zou dat niet mogen", stelt Verherstraeten. "Het is unfair dat bedrijfsleiders via hun vennootschap kunnen gebruikmaken van zo'n constructies, terwijl gewone belastingplichtigen dat niet kunnen."

Fiscalist Jan Verhoeye lijkt niet gewonnen voor het idee. "Het is gevaarlijk om te morrelen aan de wetgeving", zegt hij aan de krant. Volgens hem wordt er op die manier onzekerheid gecreëerd over wat mag worden afgetrokken en wat niet. "Is dat het signaal dat België moet geven", aldus Verhoeye.

"Geen zelfstandigen pesten"

Het kabinet van Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft laten weten dat de minister de aanpassing van de wet onder de loep neemt. "In eerste instantie is het de bedoeling constructies tegen te gaan waarbij tweede verblijven worden ondergebracht in een vennootschap." De minister benadrukt dat niet de bedoeling is dat de aanpassingen uitdraaien op een rondje zelfstandigen en bedrijven pesten.

Daarnaast wil de CD&V het resterende bankgeheim opheffen en de fiscus toegang geven tot bankgegevens om de belastingbrief in te vullen.(Belga/NS)

Het Hof van Cassatie oordeelde midden vorig jaar dat eigenaars van een vennootschap ook beroepskosten mogen inbrengen die geen link hebben met het doel van die vennootschap. Een klassiek voorbeeld is een dokter die een managementvennootschap heeft en een appartement aan de kust. Dat mag sinds een reeks arresten van het Hof als beroepskosten worden ingebracht. Ook al heeft de betrokkene dat appartement niet nodig voor de uitoefening van zijn job. In een wetsvoorstel van de hand van de CD&V-Kamerleden Servais Verherstraeten, Eric Van Rompuy, Roel Deseyn en Franky Demon stellen ze voor de aftrek van beroepskosten te beperken. Dat schrijft De Tijd. "Als die dokter in zijn appartement aan de kust patiënten ontvangt, mag hij dat inbrengen als beroepskosten, maar als dat niet het geval is, zou dat niet mogen", stelt Verherstraeten. "Het is unfair dat bedrijfsleiders via hun vennootschap kunnen gebruikmaken van zo'n constructies, terwijl gewone belastingplichtigen dat niet kunnen."Fiscalist Jan Verhoeye lijkt niet gewonnen voor het idee. "Het is gevaarlijk om te morrelen aan de wetgeving", zegt hij aan de krant. Volgens hem wordt er op die manier onzekerheid gecreëerd over wat mag worden afgetrokken en wat niet. "Is dat het signaal dat België moet geven", aldus Verhoeye. Het kabinet van Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft laten weten dat de minister de aanpassing van de wet onder de loep neemt. "In eerste instantie is het de bedoeling constructies tegen te gaan waarbij tweede verblijven worden ondergebracht in een vennootschap." De minister benadrukt dat niet de bedoeling is dat de aanpassingen uitdraaien op een rondje zelfstandigen en bedrijven pesten. Daarnaast wil de CD&V het resterende bankgeheim opheffen en de fiscus toegang geven tot bankgegevens om de belastingbrief in te vullen.(Belga/NS)