De klacht is onderbouwd met bijna tweehonderd voorbeelden. De meeste daarvan hebben betrekking op andere handelspartners dan Canada zelf, zoals China, India, Brazilië en de Europese Unie.

Een Amerikaanse overheidsvertegenwoordiger noemde de klacht van Canada een brede en slecht geïnformeerde aanval op de VS. Bovendien heeft Canada er zelf weinig aan als de klachten gegrond zouden zijn. 'De aanklacht is dus slecht voor Canada.'

Canada klaagt al langer over de protectionistische maatregelen van de zuiderburen. Zo liep een ruzie over de import van vliegtuigen van het Canadese merk Bombardier hoog op. De klacht komt enkele dagen voordat Canada, de VS en Mexico rond de tafel gaan zitten om de toekomst van het decennia oude Noord-Amerikaanse handelsverdrag NAFTA te bespreken.

Canadese overheidsfunctionarissen zeiden woensdag op voorwaarde van anonimiteit dat het steeds waarschijnlijker lijkt dat de VS zich daaruit terugtrekken. President Donald Trump sprak al eerder zijn twijfels uit over NAFTA.

De klacht is onderbouwd met bijna tweehonderd voorbeelden. De meeste daarvan hebben betrekking op andere handelspartners dan Canada zelf, zoals China, India, Brazilië en de Europese Unie. Een Amerikaanse overheidsvertegenwoordiger noemde de klacht van Canada een brede en slecht geïnformeerde aanval op de VS. Bovendien heeft Canada er zelf weinig aan als de klachten gegrond zouden zijn. 'De aanklacht is dus slecht voor Canada.' Canada klaagt al langer over de protectionistische maatregelen van de zuiderburen. Zo liep een ruzie over de import van vliegtuigen van het Canadese merk Bombardier hoog op. De klacht komt enkele dagen voordat Canada, de VS en Mexico rond de tafel gaan zitten om de toekomst van het decennia oude Noord-Amerikaanse handelsverdrag NAFTA te bespreken. Canadese overheidsfunctionarissen zeiden woensdag op voorwaarde van anonimiteit dat het steeds waarschijnlijker lijkt dat de VS zich daaruit terugtrekken. President Donald Trump sprak al eerder zijn twijfels uit over NAFTA.