De Britse regering voert een plan dat jongeren moet helpen een eigen huis te kopen versneld in. Door de regeling hoeven huizenkopers geen tienduizenden ponden aan eigen geld meer in te leggen om een hypotheek te kunnen krijgen. Premier David Cameron maakte bekend dat het plan volgende week al wordt ingevoerd in plaats van in januari.

Starters hebben momenteel de grootste moeite om een hypotheek te krijgen. Banken eisen met 10 tot 25 procent van de totale aankoopsom een hoge eigen inleg om de risico's te verkleinen, maar de meeste twintigers en dertigers hebben het benodigde bedrag niet op hun bankrekening staan. Cameron wil de mogelijkheden voor nieuwkomers op de woningmarkt vergroten met de oprichting van een garantiefonds. Als starters niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen, dan kan de bank voortaan bij de overheid aankloppen. Het systeem moet ervoor zorgen dat mensen die voor het eerst een huis kopen nog maar 5 procent van de koopsom zelf moeten inleggen.

Critici waarschuwen voor een 'huizenbubbel': de overheidssteun zal de huizenprijzen opdrijven, vrezen zij. Volgens oppositiepartij Labour krijgen starters het dan juist nog moeilijker. De partij ziet er meer in om de bouw van betaalbare woningen te stimuleren. (Belga/SD)


De Britse regering voert een plan dat jongeren moet helpen een eigen huis te kopen versneld in. Door de regeling hoeven huizenkopers geen tienduizenden ponden aan eigen geld meer in te leggen om een hypotheek te kunnen krijgen. Premier David Cameron maakte bekend dat het plan volgende week al wordt ingevoerd in plaats van in januari. Starters hebben momenteel de grootste moeite om een hypotheek te krijgen. Banken eisen met 10 tot 25 procent van de totale aankoopsom een hoge eigen inleg om de risico's te verkleinen, maar de meeste twintigers en dertigers hebben het benodigde bedrag niet op hun bankrekening staan. Cameron wil de mogelijkheden voor nieuwkomers op de woningmarkt vergroten met de oprichting van een garantiefonds. Als starters niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen, dan kan de bank voortaan bij de overheid aankloppen. Het systeem moet ervoor zorgen dat mensen die voor het eerst een huis kopen nog maar 5 procent van de koopsom zelf moeten inleggen. Critici waarschuwen voor een 'huizenbubbel': de overheidssteun zal de huizenprijzen opdrijven, vrezen zij. Volgens oppositiepartij Labour krijgen starters het dan juist nog moeilijker. De partij ziet er meer in om de bouw van betaalbare woningen te stimuleren. (Belga/SD)