Eurocommissaris Neelie Kroes uitte dinsdagavond via Twitter felle kritiek op de beslissing van de Brusselse handelsrechter om ritten van de alternatieve taxidienst Uber op staffe van dwangsommen - 10.000 euro - te verbieden.

De kritiek kwam hard aan bij minister Grouwels, die ronduit achter de beslissing van de rechter staat. Bovendien had ze het taxibedrijf dat naar de rechter was gestapt, gesteund.

'Ontslag nemen'

"Regels zijn er om nageleefd te worden. Moest ze minister zijn in België, had Kroes vanwege zulke uitspraken wellicht ontslag moeten nemen", zei Grouwels woensdagmorgen op de VRT-radio.

De Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes, die bevoegd is voor digitalisering van de economie, had dinsdag ook opgeroepen een nieuwe tag 'UberIsWelcome' te lanceren op Twitter. "In Brussel en elders. Dit is niet de 19de eeuw", luidde het. Kroes ging daarbij nog een stapje verder en noemde minister Grouwels de 'minister van anti-mobiliteit'.

'Regels respecteren'

Grouwels liet op de VRT-radio niet alleen haar ergernis over Kroes blijken, ze maakte van de gelegenheid ook gebruik om haar stelling over de taxidienst Uber toe te lichten. "Het systeem van Uber is interessant, maar er zijn regels en die moet men respecteren. De rechtbank van koophandel heeft vastgesteld dat die niet zijn gerespecteerd. Het is heel straf dat een eurocommissaris vindt dat de regels niet moeten worden nageleefd," aldus Grouwels.

Volgens Grouwels is het tot nader order onduidelijk of de Uber- chauffeurs in regel zijn met belastingen en verzekeringen. Ze verwees daarbij naar een dodelijk ongeval in de VS waarbij een onderverzekerde Ubertaxi betrokken was.

'Wild liberalisme'

De minister toont zich wel bereid te onderzoeken op welke manier een gelijksoortige app als die van Uber deel kan uitmaken van de taxisector in Brussel. Tegelijk hekelde ze het 'wild liberalisme' van Kroes, 'waarbij men ervan uitgaat dat de sterkste het zal halen'. "Ongecontroleerde deregulering kan leiden tot een sociaal bloedbad en op termijn zorgen voor slechtere dienstverlening," voegde ze eraan toe. (Belga/BO)

Eurocommissaris Neelie Kroes uitte dinsdagavond via Twitter felle kritiek op de beslissing van de Brusselse handelsrechter om ritten van de alternatieve taxidienst Uber op staffe van dwangsommen - 10.000 euro - te verbieden. De kritiek kwam hard aan bij minister Grouwels, die ronduit achter de beslissing van de rechter staat. Bovendien had ze het taxibedrijf dat naar de rechter was gestapt, gesteund.'Ontslag nemen'"Regels zijn er om nageleefd te worden. Moest ze minister zijn in België, had Kroes vanwege zulke uitspraken wellicht ontslag moeten nemen", zei Grouwels woensdagmorgen op de VRT-radio.De Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes, die bevoegd is voor digitalisering van de economie, had dinsdag ook opgeroepen een nieuwe tag 'UberIsWelcome' te lanceren op Twitter. "In Brussel en elders. Dit is niet de 19de eeuw", luidde het. Kroes ging daarbij nog een stapje verder en noemde minister Grouwels de 'minister van anti-mobiliteit'.'Regels respecteren'Grouwels liet op de VRT-radio niet alleen haar ergernis over Kroes blijken, ze maakte van de gelegenheid ook gebruik om haar stelling over de taxidienst Uber toe te lichten. "Het systeem van Uber is interessant, maar er zijn regels en die moet men respecteren. De rechtbank van koophandel heeft vastgesteld dat die niet zijn gerespecteerd. Het is heel straf dat een eurocommissaris vindt dat de regels niet moeten worden nageleefd," aldus Grouwels.Volgens Grouwels is het tot nader order onduidelijk of de Uber- chauffeurs in regel zijn met belastingen en verzekeringen. Ze verwees daarbij naar een dodelijk ongeval in de VS waarbij een onderverzekerde Ubertaxi betrokken was. 'Wild liberalisme'De minister toont zich wel bereid te onderzoeken op welke manier een gelijksoortige app als die van Uber deel kan uitmaken van de taxisector in Brussel. Tegelijk hekelde ze het 'wild liberalisme' van Kroes, 'waarbij men ervan uitgaat dat de sterkste het zal halen'. "Ongecontroleerde deregulering kan leiden tot een sociaal bloedbad en op termijn zorgen voor slechtere dienstverlening," voegde ze eraan toe. (Belga/BO)