Boze boeren protesteren voor deur Jambon: ‘Wij produceren niet alleen stikstof, wij produceren wel het voedsel hé’

Landbouwers voeren actie voor het kabinet van minister-president Jan Jambon. © Belga Image

De Vlaamse boeren blijven boos. De Boerenbond en de Groene Kring, haar jongerenafdeling, klagen voor de deur van de ambtswoning van Vlaams minister-president Jan Jambon aan dat die 20.000 bezwaarschriften tegen het stikstofakkoord onder de mat veegt.

Volgens de boeren wil Jambon het nieuwe akkoord snel door het parlement jagen, maar hebben de parlementsleden onvoldoende en onvolledige informatie omtrent de ingediende bezwaarschriften. Het kan dus onmogelijk een gefundeerd oordeel vellen, klinkt het. Bekijk een reactie vanop het Martelaarsplein van Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens.

De boeren eisen ook rechtszekerheid. Niet alleen voor boeren ouder dan 50, maar ook voor de jongere boeren. Voor hen is het via het stikstofakkoord haast onmogelijk om nog te ondernemen. Toch zijn de producten die de boeren produceren een hoeksteen van onze welvaart: ook veel afgeleide ondernemingen zoals de voedingsverwerkers hangen af van landbouwproducten, stelt Bram Van Hecke, voorzitter van de Groene Kring. Bekijk zijn reactie voor de camera.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content