Uit een prognose van de Nationale Bank blijkt dat de bouwactiviteiten in het eerste kwartaal van 2020, met twee weken van quasi lockdown, met 6,6 procent zijn gedaald. De Confederatie Bouw verwacht dat die daling in het tweede kwartaal nog verder zal oplopen tot 30 procent. Voor heel 2020 wordt gerekend op een achteruitgang van 10 procent. Maar dat cijfer zal enkel worden bereikt als het coronavirus in bedwang wordt gehouden.

Er wordt namelijk gerekend op een derde en vierde kwartaal waarin de activiteiten eerder normaal kunnen verlopen, waardoor de verliezen beperkt kunnen worden. 'Het gaat echt om een ongezien harde klap', zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. 'Enkel een heropleving vanaf het derde kwartaal kan er dan voor zorgen dat de klap die onze sector dit jaar zal krijgen beperkt wordt tot 10 procent.'

Volgens de Confederatie Bouw moet er nu werk worden gemaakt van een algemeen relanceplan, waarbij de bouwsector gezien wordt als een hefboom voor de economische heropleving.

Uit een prognose van de Nationale Bank blijkt dat de bouwactiviteiten in het eerste kwartaal van 2020, met twee weken van quasi lockdown, met 6,6 procent zijn gedaald. De Confederatie Bouw verwacht dat die daling in het tweede kwartaal nog verder zal oplopen tot 30 procent. Voor heel 2020 wordt gerekend op een achteruitgang van 10 procent. Maar dat cijfer zal enkel worden bereikt als het coronavirus in bedwang wordt gehouden. Er wordt namelijk gerekend op een derde en vierde kwartaal waarin de activiteiten eerder normaal kunnen verlopen, waardoor de verliezen beperkt kunnen worden. 'Het gaat echt om een ongezien harde klap', zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. 'Enkel een heropleving vanaf het derde kwartaal kan er dan voor zorgen dat de klap die onze sector dit jaar zal krijgen beperkt wordt tot 10 procent.' Volgens de Confederatie Bouw moet er nu werk worden gemaakt van een algemeen relanceplan, waarbij de bouwsector gezien wordt als een hefboom voor de economische heropleving.