Dat melden de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS).

Er is recent een statuut van rood en oranje ingevoerd, dat veehouderijen in de buurt van natuurgebied "brandmerkt".

"Het probleem is dermate erg dat in verschillende gemeenten de helft van de landbouwbedrijven dreigen teniet te gaan omwille van dit brandmerk. De verontwaardiging is enorm en de solidariteit onder de boeren is groot", luidt het. "Niemand met gezond verstand kan aannemen dat familiale, mooie historische bedrijven zomaar van de ene dag op de andere in de weg staan van de 'natuur' en moeten afbouwen of stoppen. Wij weigeren mee te gaan in een politiek die ervoor zorgt dat in bosrijke gebieden geen rendabele landbouw meer mogelijk is", stellen de actievoerders.

'Zwevende groene jongens met oogkleppen'

Het probleem is dat ons beleid teveel geïnspireerd wordt door het groene gedachtengoed, zegt de Boerenbond. "Het begint vanuit Europa, maar het wordt in Vlaanderen geïmplementeerd door extreme groene jongens met oogkleppen, die zweven en elke realiteitszin of relativiteitszin hebben verloren. Hoe kan een maatschappij in tijden van geldschaarste zover gaan dat ze leefbare bedrijven opkoopt, alles om zogezegd meer natuur te ontwikkelen?"

De actievoerders willen naar eigen zeggen niet toegeven "aan de destructieve campagne van de groene beweging, die blijkbaar diep geïnfiltreerd zit in het beleid en waar politici ofwel geen vat op hebben ofwel bewust de sector de duvel willen aandoen". "Wij willen de burgers attent maken dat de groene beweging bezig is onze maatschappij te ondergraven. De verenigde boeren van de Vlaamse Ardennen hebben het startschot gegeven van een nieuwe sensibiliseringscampagne en hun voorbeeld zal gevolgd worden in de rest van Vlaanderen", aldus de landbouworganisaties.

Als start maken de actievoerders gebruik van de wielerkoersen, "die zo graag doorheen onze velden rijden en de toeschouwers laten genieten van ons golvend landschap".

Zaterdag voeren ze actie in Leberg en Brakel (Elst), zondag aan de Oude Kwaremont en Kluisbergen.

(Belga/RR)

Dat melden de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS).Er is recent een statuut van rood en oranje ingevoerd, dat veehouderijen in de buurt van natuurgebied "brandmerkt"."Het probleem is dermate erg dat in verschillende gemeenten de helft van de landbouwbedrijven dreigen teniet te gaan omwille van dit brandmerk. De verontwaardiging is enorm en de solidariteit onder de boeren is groot", luidt het. "Niemand met gezond verstand kan aannemen dat familiale, mooie historische bedrijven zomaar van de ene dag op de andere in de weg staan van de 'natuur' en moeten afbouwen of stoppen. Wij weigeren mee te gaan in een politiek die ervoor zorgt dat in bosrijke gebieden geen rendabele landbouw meer mogelijk is", stellen de actievoerders. Het probleem is dat ons beleid teveel geïnspireerd wordt door het groene gedachtengoed, zegt de Boerenbond. "Het begint vanuit Europa, maar het wordt in Vlaanderen geïmplementeerd door extreme groene jongens met oogkleppen, die zweven en elke realiteitszin of relativiteitszin hebben verloren. Hoe kan een maatschappij in tijden van geldschaarste zover gaan dat ze leefbare bedrijven opkoopt, alles om zogezegd meer natuur te ontwikkelen?" De actievoerders willen naar eigen zeggen niet toegeven "aan de destructieve campagne van de groene beweging, die blijkbaar diep geïnfiltreerd zit in het beleid en waar politici ofwel geen vat op hebben ofwel bewust de sector de duvel willen aandoen". "Wij willen de burgers attent maken dat de groene beweging bezig is onze maatschappij te ondergraven. De verenigde boeren van de Vlaamse Ardennen hebben het startschot gegeven van een nieuwe sensibiliseringscampagne en hun voorbeeld zal gevolgd worden in de rest van Vlaanderen", aldus de landbouworganisaties. Als start maken de actievoerders gebruik van de wielerkoersen, "die zo graag doorheen onze velden rijden en de toeschouwers laten genieten van ons golvend landschap". Zaterdag voeren ze actie in Leberg en Brakel (Elst), zondag aan de Oude Kwaremont en Kluisbergen.(Belga/RR)