Dat schrijven De Tijd en L'Echo op basis van cijfers die Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang) opvroeg bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Het groeiende aantal 'spookbedrijven' is niet te verwaarlozen als je weet dat België ongeveer een half miljoen btw-plichtige ondernemingen telt. Spookbedrijven zijn een ideale dekmantel om allerlei oplichting, fraude en andere vormen van witteboordencriminaliteit mee te plegen.

Brussel boven

Voor Vlaanderen gaat het om 64.422 bedrijven waarvoor geen jaarrekening werd ingediend, tegen 49.594 in 2010. Het probleem is echter het grootst in Brussel: op een totaal van 94.400 btw-plichtige bedrijven waren er 39.786 "spookfirma's".

Minister Geens geeft toe dat de parketten een uiteenlopend beleid voeren bij het aanpakken van spookbedrijven. Een onderneming die drie jaar geen jaarrekening indient, kan men dagvaarden. Sommige parketten doen dat systematisch, maar de meeste doen het slechts sporadisch: alleen bij aanwijzingen van misbruik of als er adressen opduiken die bekendstaan als fictieve zetel voor spookbedrijven.

En sommige parketten doen niets omdat ze dat overbodig vinden: de Kruispuntbank van Ondernemingen moet sinds 1 juli 2013 ook alle bedrijven die drie jaar geen jaarrekening indienen, ambtshalve schrappen.

(Belga/RR)

Dat schrijven De Tijd en L'Echo op basis van cijfers die Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang) opvroeg bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V).Het groeiende aantal 'spookbedrijven' is niet te verwaarlozen als je weet dat België ongeveer een half miljoen btw-plichtige ondernemingen telt. Spookbedrijven zijn een ideale dekmantel om allerlei oplichting, fraude en andere vormen van witteboordencriminaliteit mee te plegen. Voor Vlaanderen gaat het om 64.422 bedrijven waarvoor geen jaarrekening werd ingediend, tegen 49.594 in 2010. Het probleem is echter het grootst in Brussel: op een totaal van 94.400 btw-plichtige bedrijven waren er 39.786 "spookfirma's". Minister Geens geeft toe dat de parketten een uiteenlopend beleid voeren bij het aanpakken van spookbedrijven. Een onderneming die drie jaar geen jaarrekening indient, kan men dagvaarden. Sommige parketten doen dat systematisch, maar de meeste doen het slechts sporadisch: alleen bij aanwijzingen van misbruik of als er adressen opduiken die bekendstaan als fictieve zetel voor spookbedrijven. En sommige parketten doen niets omdat ze dat overbodig vinden: de Kruispuntbank van Ondernemingen moet sinds 1 juli 2013 ook alle bedrijven die drie jaar geen jaarrekening indienen, ambtshalve schrappen.(Belga/RR)