Bieraccijnzen worden niet verhoogd

© belga

De accijnzen op bier worden niet verhoogd. Het Grondwettelijke Hof heeft het beroep van Belgische Federatie van Wijn en Gedistilleerd verworpen. De federatie vond het discriminerend dat accijnzen op wijn op 20 maart 2013 werden verhoogd en op bier niet.

Het Grondwettelijk Hof heeft het beroep verworpen dat de Belgische Federatie van Wijn en Gedistilleerd op 20 maart 2013 had ingediend tegen de beslissing van de federale regering van december 2012 om de accijnzen op wijn, sterkedranken en aperitieven met gemiddeld 12 procent te verhogen, maar niet die op bier. Dat schrijft L’Echo.

De federatie vond die maatregel discriminerend. De Belgische regering reageerde op een beslissing van de Franse regering om alleen de accijnzen op bier in Frankrijk met 160 procent te verhogen. De wijnproducenten en -importeurs noemden de Belgische maatregel concurrentievervalsing en een inbreuk op het vrij verkeer in de eenheidsmarkt.

Het Grondwettelijk Hof had daar geen oren naar. Volgens het hof is het niet zijn taak om “een verschillende behandeling” van bier en andere alcoholhoudende dranken “te onderzoeken”. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content