Duitsland is van plan om tol te heffen voor het gebruik van de wegen in het land. Voor eigen inwoners zou dit via de belastingen worden verrekend, waardoor alleen buitenlanders daadwerkelijk een vignet zouden moeten kopen.

"En dat kan niet", oordeeltACV Limburg. "Daarmee worden de Belgen en Nederlanders gediscrimineerd. Als onze mensen in Duitsland moeten zijn voor hun werk, dienen ze die taks te betalen. Zelfs als ze één keer per jaar naar de kerstmarkt zouden gaan, moet de portefeuille open. Wij vinden dat niet kunnen in een Europese Unie waar een vrij verkeer van mensen geldt. In Frankrijk heb je tenminste de keuze om al dan niet via de péage te gaan, en is de grensstreek gevrijwaard van tolheffing."

De Belgische en Nederlandse bonden steunen daarmee hun Duitse collega's, al zijn die tegen de tolheffing om andere redenen.

"De Duitse vakbonden zijn vooral bezorgd om de negatieve weerslag op de economie", aldus nog Vranken. "Als sporadische bezoekers ineens 60 of 100 euro moeten betalen om de grens over te steken, zullen ze misschien wel elders op uitstap of vakantie gaan", luidt het. (Belga/BO)

Duitsland wil een wegentol voor autobestuurders doorvoeren vanaf 2016. Volgens minister van Transport Alexander Dobrindt wordt de tolbelasting verlicht via een ecologische parameter voor bijvoorbeeld elektrische wagens. Hoe zuiniger de auto, hoe groter de korting, kortom. Momenteel betaalt enkel zwaar vervoer tol in Duitsland. Vanaf 2016 zullen allicht dus ook autobestuurders een wegenvignet moeten kopen om over de Duitse snelwegen te mogen rijden. Het ministerie van Verkeer mikt op 130 miljoen tolvignetten per jaar.

Duitsland is van plan om tol te heffen voor het gebruik van de wegen in het land. Voor eigen inwoners zou dit via de belastingen worden verrekend, waardoor alleen buitenlanders daadwerkelijk een vignet zouden moeten kopen. "En dat kan niet", oordeeltACV Limburg. "Daarmee worden de Belgen en Nederlanders gediscrimineerd. Als onze mensen in Duitsland moeten zijn voor hun werk, dienen ze die taks te betalen. Zelfs als ze één keer per jaar naar de kerstmarkt zouden gaan, moet de portefeuille open. Wij vinden dat niet kunnen in een Europese Unie waar een vrij verkeer van mensen geldt. In Frankrijk heb je tenminste de keuze om al dan niet via de péage te gaan, en is de grensstreek gevrijwaard van tolheffing." De Belgische en Nederlandse bonden steunen daarmee hun Duitse collega's, al zijn die tegen de tolheffing om andere redenen. "De Duitse vakbonden zijn vooral bezorgd om de negatieve weerslag op de economie", aldus nog Vranken. "Als sporadische bezoekers ineens 60 of 100 euro moeten betalen om de grens over te steken, zullen ze misschien wel elders op uitstap of vakantie gaan", luidt het. (Belga/BO)