Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie, heeft nieuwe cijfers gepubliceerd over de staatsschuld in de eurozone en de EU. Uit die cijfers blijkt dat de Belgische staatsschuld steeg boven de 100% van het bbp (bruto binnenlands product, nvdr.) tot 101,8%. Ons land zit bovendien bij een van de sterkste stijgers binnen de Europese Unie.

Tweemaal top vijf

België krijgt tweemaal een plaats in de top vijf. Wat betreft de staatsschuld staat het met 101,8% op de vijfde plaats, na Griekenland, Italië, Portugal en Ierland. Ons land staat bovendien op de vierde plaats in de top vijf van de sterkst stijgende staatsschuld in de laatste drie maanden (+3,6%). Enkel Litouwen, Portugal en Spanje deden slechter.

Wanneer Eurostat de vergelijking maakt met het eerste kwartaal van 2011 en het eerste van dit jaar, komt ons land er beter uit. Op een jaar tijd steeg de staatsschuld met 2,4% en het doet het daarmee beter dan de Europese Unie, waar de schuld steeg met 3%.

Groot aandeel in leningen aan andere landen

Een van de verklaringen is te vinden in het relatief grote aandeel dat België heeft in de staatssteun aan de zwakkere eurolanden. In de eerste drie maanden van 2012 ging 1,1% van het bbp naar 'intergouvernementele' leningen.

Een andere oorzaak is het tekort op de begroting. De begrotingscontrole die zich daarover moest buigen vond vorige week plaats. De regering verklaarde tevreden te zijn over de behaalde resultaten en het afgesproken relanceplan, maar de oppositie was minder enthousiast. Zij sprak over "opgewarmde kost", aldus Groen, en "too little, too late", volgens N-VA. Eind 2011 stond het tekort nog op 3,7%.

Griekse staatsschuld daalt sterk

De sterkst dalende staatsschuld werd opgetekend in Griekenland. Het land slaagde erin om haar schulden terug te dringen met 33% op drie maanden tijd: van 165,3% eind 2011 tot 132,4%. Italië klokt af op 123,3% van het bbp, een stijging met 3,2% sinds eind 2011.

De Spaanse staatsschuld ten slotte bedraagt beduidend minder dan in andere eurolanden. Met 72,1% doet het land wat betreft de staatsschuld beter dan de eurozone (88,2%) en de Europese Unie (83,4%). De Spaanse schuld nam de laatste drie maanden wel toe met bijna 4%. (GM)

Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie, heeft nieuwe cijfers gepubliceerd over de staatsschuld in de eurozone en de EU. Uit die cijfers blijkt dat de Belgische staatsschuld steeg boven de 100% van het bbp (bruto binnenlands product, nvdr.) tot 101,8%. Ons land zit bovendien bij een van de sterkste stijgers binnen de Europese Unie.Tweemaal top vijfBelgië krijgt tweemaal een plaats in de top vijf. Wat betreft de staatsschuld staat het met 101,8% op de vijfde plaats, na Griekenland, Italië, Portugal en Ierland. Ons land staat bovendien op de vierde plaats in de top vijf van de sterkst stijgende staatsschuld in de laatste drie maanden (+3,6%). Enkel Litouwen, Portugal en Spanje deden slechter. Wanneer Eurostat de vergelijking maakt met het eerste kwartaal van 2011 en het eerste van dit jaar, komt ons land er beter uit. Op een jaar tijd steeg de staatsschuld met 2,4% en het doet het daarmee beter dan de Europese Unie, waar de schuld steeg met 3%.Groot aandeel in leningen aan andere landenEen van de verklaringen is te vinden in het relatief grote aandeel dat België heeft in de staatssteun aan de zwakkere eurolanden. In de eerste drie maanden van 2012 ging 1,1% van het bbp naar 'intergouvernementele' leningen. Een andere oorzaak is het tekort op de begroting. De begrotingscontrole die zich daarover moest buigen vond vorige week plaats. De regering verklaarde tevreden te zijn over de behaalde resultaten en het afgesproken relanceplan, maar de oppositie was minder enthousiast. Zij sprak over "opgewarmde kost", aldus Groen, en "too little, too late", volgens N-VA. Eind 2011 stond het tekort nog op 3,7%.Griekse staatsschuld daalt sterkDe sterkst dalende staatsschuld werd opgetekend in Griekenland. Het land slaagde erin om haar schulden terug te dringen met 33% op drie maanden tijd: van 165,3% eind 2011 tot 132,4%. Italië klokt af op 123,3% van het bbp, een stijging met 3,2% sinds eind 2011. De Spaanse staatsschuld ten slotte bedraagt beduidend minder dan in andere eurolanden. Met 72,1% doet het land wat betreft de staatsschuld beter dan de eurozone (88,2%) en de Europese Unie (83,4%). De Spaanse schuld nam de laatste drie maanden wel toe met bijna 4%. (GM)