De federale staatsschuld klokte eind juli 2012 af op 372,19 miljard euro. Het ging om 371,82 miljard aan schuld uitgegeven of overgenomen door de federale staat en 372 miljoen aan schuld van instellingen waarvoor de federale overheid tussenkomt in de financiële lasten. Dat meldt de thesaurie.

SchommelingenDe nettoschuld van de federale overheid - oftewel de brutoschuld verminderd met de financiële beleggingen en effecten in eigen bezit - daalde in juli met ruim 4,16 miljard tot nog zo'n 349,56 miljard. Dergelijke sterke schommelingen komen wel vaker voor.

Dit keer lag vooral het financieringsoverschot voor de maand juli aan de basis. Het is echter niet noodzakelijk een weerspiegeling van de globale evolutie, aldus de thesaurie.

Obligaties

Voorts viel in juli nog op dat voor 266 miljoen euro aan lineaire obligaties is uitgegeven. De beheersverrichtingen - zoals interbancaire plaatsingen en het in portefeuille nemen van obligaties, schatkistcertificaten en staatsbons - namen dan weer met 4 miljard euro toe.

In totaal vertegenwoordigde de schuld op halflange en lange termijn 88 procent van het uitstaande bedrag uitgegeven of overgenomen door de federale staat. De schuld in euro vertegenwoordigde 99,7 procent van dit uitstaande bedrag. Eind juli vorig jaar was dat 99,6 procent. (Belga/EE)

De federale staatsschuld klokte eind juli 2012 af op 372,19 miljard euro. Het ging om 371,82 miljard aan schuld uitgegeven of overgenomen door de federale staat en 372 miljoen aan schuld van instellingen waarvoor de federale overheid tussenkomt in de financiële lasten. Dat meldt de thesaurie. SchommelingenDe nettoschuld van de federale overheid - oftewel de brutoschuld verminderd met de financiële beleggingen en effecten in eigen bezit - daalde in juli met ruim 4,16 miljard tot nog zo'n 349,56 miljard. Dergelijke sterke schommelingen komen wel vaker voor. Dit keer lag vooral het financieringsoverschot voor de maand juli aan de basis. Het is echter niet noodzakelijk een weerspiegeling van de globale evolutie, aldus de thesaurie. Obligaties Voorts viel in juli nog op dat voor 266 miljoen euro aan lineaire obligaties is uitgegeven. De beheersverrichtingen - zoals interbancaire plaatsingen en het in portefeuille nemen van obligaties, schatkistcertificaten en staatsbons - namen dan weer met 4 miljard euro toe. In totaal vertegenwoordigde de schuld op halflange en lange termijn 88 procent van het uitstaande bedrag uitgegeven of overgenomen door de federale staat. De schuld in euro vertegenwoordigde 99,7 procent van dit uitstaande bedrag. Eind juli vorig jaar was dat 99,6 procent. (Belga/EE)