De Vlerick Business School heeft zijn jaarlijks landenrapport voorgesteld over de internationale competitiviteit (het zogenaamde World Economic Forum-rapport). De diepgaande studie maakt een vergelijkend onderzoek aan de hand van een reeks economische indicatoren en met de hulp van 13.000 hoog aangeschreven managers in 144 landen.

Uit de studie blijkt dat de Belgische economie stand houdt in vergelijking met het jaar voordien. Ons land klokt af op de zeventiende plaats, net als in 2012.

De voorbije zeven jaar schommelde de Belgische economie tussen plaats 15 (de hoogste score ooit) en plaats 20 (2006 en 2007). Inzake competitiviteit doet België beduidend beter dan Frankrijk, dat alsmaar verder van de ladder afglijdt en nu op plaats 23 landt (21e in 2012). Duitsland (vierde) en Nederland (achtste) doen het op de internationale ranking dan weer beduidend beter dan België, alhoewel Nederland ook in waarde zakt (vijfde in 2011).

Volgens professor Leo Sleuwaegen (Vlerick Business School) scoort België nog altijd zwak inzake flexibiliteit op de arbeidsmarkt terwijl ook de bureaucratie en de fiscale druk van de overheid onredelijk hoog blijven.

Zwitserland, Singapore en Finland voeren de lijst aan van meest competitieve economieën ter wereld. (KC)

De Vlerick Business School heeft zijn jaarlijks landenrapport voorgesteld over de internationale competitiviteit (het zogenaamde World Economic Forum-rapport). De diepgaande studie maakt een vergelijkend onderzoek aan de hand van een reeks economische indicatoren en met de hulp van 13.000 hoog aangeschreven managers in 144 landen. Uit de studie blijkt dat de Belgische economie stand houdt in vergelijking met het jaar voordien. Ons land klokt af op de zeventiende plaats, net als in 2012. De voorbije zeven jaar schommelde de Belgische economie tussen plaats 15 (de hoogste score ooit) en plaats 20 (2006 en 2007). Inzake competitiviteit doet België beduidend beter dan Frankrijk, dat alsmaar verder van de ladder afglijdt en nu op plaats 23 landt (21e in 2012). Duitsland (vierde) en Nederland (achtste) doen het op de internationale ranking dan weer beduidend beter dan België, alhoewel Nederland ook in waarde zakt (vijfde in 2011). Volgens professor Leo Sleuwaegen (Vlerick Business School) scoort België nog altijd zwak inzake flexibiliteit op de arbeidsmarkt terwijl ook de bureaucratie en de fiscale druk van de overheid onredelijk hoog blijven. Zwitserland, Singapore en Finland voeren de lijst aan van meest competitieve economieën ter wereld. (KC)