Dat schrijft De Standaard maandag.

Het percentage werkende 55-plussers ligt in ons land erg laag. Amper 35 procent van de Belgische 55- tot 65-jarigen is nog beroepsactief. Ter vergelijking: in Nederland en Duitsland gaat het om 55 procent en in Zweden, de Europese koploper, zelfs om 70 procent.

Die vaststelling is volgens De Standaard niet nieuw. "Toch wordt er weinig of niets gedaan om een van de belangrijkste oorzaken van die lage arbeidsparticipatie bij 55-plussers aan te pakken", zegt Walter Janssens van het consultancykantoor Hay Group.

"In vergelijking met andere Europese landen leidt het Belgische systeem van loonvorming tot een te sterk loonverschil op basis van anciënniteit. Overal zijn 55-plussers duurder dan jongere werknemers, maar nergens anders is die kloof zo groot als in België."

Janssens vindt het "merkwaardig" dat de sociale partners dit thema omzeilen in hun loononderhandelingen. "Vakbonden en werkgevers zouden best niet uitsluitend over de 'loonnorm' onderhandelen, maar ook over fundamentele wijzigingen aan de anciënniteitsgebonden loonschalen."

Een Belgische bediende van 56 jaar verdient 35 procent meer dan zijn jongere collega van 26 jaar. In absolute cijfers is de loonkloof nog sprekender, zegt Janssens.

"Een realistisch brutoloon voor een administratief bediende van 26 jaar bedraagt 1.750 euro per maand. Diens collega van 56 jaar, die precies hetzelfde werk doet, verdient een bruto maandloon van 2.360 euro per maand. Dat verschil is onverklaarbaar vanuit pure economische redenen."

Dat schrijft De Standaard maandag. Het percentage werkende 55-plussers ligt in ons land erg laag. Amper 35 procent van de Belgische 55- tot 65-jarigen is nog beroepsactief. Ter vergelijking: in Nederland en Duitsland gaat het om 55 procent en in Zweden, de Europese koploper, zelfs om 70 procent.Die vaststelling is volgens De Standaard niet nieuw. "Toch wordt er weinig of niets gedaan om een van de belangrijkste oorzaken van die lage arbeidsparticipatie bij 55-plussers aan te pakken", zegt Walter Janssens van het consultancykantoor Hay Group. "In vergelijking met andere Europese landen leidt het Belgische systeem van loonvorming tot een te sterk loonverschil op basis van anciënniteit. Overal zijn 55-plussers duurder dan jongere werknemers, maar nergens anders is die kloof zo groot als in België."Janssens vindt het "merkwaardig" dat de sociale partners dit thema omzeilen in hun loononderhandelingen. "Vakbonden en werkgevers zouden best niet uitsluitend over de 'loonnorm' onderhandelen, maar ook over fundamentele wijzigingen aan de anciënniteitsgebonden loonschalen."Een Belgische bediende van 56 jaar verdient 35 procent meer dan zijn jongere collega van 26 jaar. In absolute cijfers is de loonkloof nog sprekender, zegt Janssens. "Een realistisch brutoloon voor een administratief bediende van 26 jaar bedraagt 1.750 euro per maand. Diens collega van 56 jaar, die precies hetzelfde werk doet, verdient een bruto maandloon van 2.360 euro per maand. Dat verschil is onverklaarbaar vanuit pure economische redenen."