Met een begrotingstekort van 2,8 procent blijft België onder de drempel van drie procent die Europa de lidstaten oplegt.

De 3 procent-norm was overigens geen verzoek maar een dwingende eis van de Europese Commissie, die dit voorjaar in extremis besloot ons land geen boete op te leggen. De vooropgestelde doelstelling van 2,7 procent wordt echter nipt niet gehaald.

Ook voor 2014 zullen er nog extra begrotingsinspanningen geleverd moeten worden. De Commissie raamt voor het Belgische verkiezingsjaar een tekort van 2,6 procent, maar dat tekort zou teruggebracht moeten worden tot 2,15 procent.

België kampt bovendien met een staatsschuld die boven de100 procent balanceert, met 100,4 procent voor dit jaar en 101,3 procent voor volgend jaar.

De Belgische economie zou volgens de Europese prognoses dit jaar met 0,1 procent groeien en volgend jaar met 1,1 procent. De volledige eurozone zou in 2014 geleidelijk uit het dal van de recessie klauteren, met een verwachte groei van 1,1 procent. (Belga/BO)

Met een begrotingstekort van 2,8 procent blijft België onder de drempel van drie procent die Europa de lidstaten oplegt. De 3 procent-norm was overigens geen verzoek maar een dwingende eis van de Europese Commissie, die dit voorjaar in extremis besloot ons land geen boete op te leggen. De vooropgestelde doelstelling van 2,7 procent wordt echter nipt niet gehaald. Ook voor 2014 zullen er nog extra begrotingsinspanningen geleverd moeten worden. De Commissie raamt voor het Belgische verkiezingsjaar een tekort van 2,6 procent, maar dat tekort zou teruggebracht moeten worden tot 2,15 procent. België kampt bovendien met een staatsschuld die boven de100 procent balanceert, met 100,4 procent voor dit jaar en 101,3 procent voor volgend jaar. De Belgische economie zou volgens de Europese prognoses dit jaar met 0,1 procent groeien en volgend jaar met 1,1 procent. De volledige eurozone zou in 2014 geleidelijk uit het dal van de recessie klauteren, met een verwachte groei van 1,1 procent. (Belga/BO)