De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt maakte eerder deze week bekend dat de plannen klaar liggen om de vennootschapsbelasting tegen 2020 voor alle bedrijven te verlagen van 33,99 naar 20 procent. De fiscale hervorming moet België competitiever maken, rekening houdend met Europa dat steeds meer fiscale gunstregimes afschaft.

De Belgische plannen zijn bij onze noorderburen niet onopgemerkt gebleven, blijkt uit een krantenbericht van het Nederlandse Financieele Dagblad.

Het Nederlandse tarief voor vennootschapsbelasting bedraagt op dit moment 20 procent voor de winst tot 200.000 euro en 25 procent daar­boven. Voor internationaal opererende bedrijven is dat laatste tarief relevant, verduidelijkt de krant.

Concurrentie

Volgens Nederlandse belastingadviseurs worden tarieven belangrijker in de concurrentie tussen landen om internationale bedrijven aan te trekken. En dat baart de Nederlandse regering kennelijk zorgen. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën (VVD) heeft al laten verstaan dat verlaging van het tarief voor vennootschapsbelasting onvermijdelijk is als Nederland wil blijven concurreren met andere Europese vestigingslanden.

Maar coalitiepartner PvdA deelt die mening niet. Volgens Ed Groot, fiscaal woordvoerder van de PvdA, is er geen enkele reden om in Nederland de vennootschapsbelasting te verlagen tot 20 procent, zoals België van plan is. "Laten we eerst maar eens zorgen dat er ook daadwerkelijk belasting wórdt betaald," merkt hij op, want volgens de fiscalist betalen grote bedrijven in Nederland 'heel weinig door allerlei fiscale regelingen die het effectieve tarief al sterk verlagen'.

'Nederland loopt achter'

De Nederlandse belastingadviseurs geven in ieder geval blijk van ongerustheid, nu ze vaststellen dat concurrerende landen hun tarieven aantrekkelijker willen maken voor investerende bedrijven. Zo kondigde het Verenigd Koninkrijk al een tariefverlaging aan tot 16 procent in 2020. Luxemburg verlaagt zijn tarief volgend jaar al van 21 naar 19 procent. Tegen 2018 tikken de Luxemburgers de vennootschapsbelasting mogelijk nog een procentje lager tot 18 procent.

'Nederland loopt achter', luidt de reactie van Bartjan Zoetmulder van advocaten- en adviesorganisatie Loyens & Loeff, in het Financieele Dagblad. Zoetmulder, die binnen de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) de commissie fiscaal vestigings­klimaat voorzit, wijst erop dat niet alleen België aan de weg timmert met een tariefsverlaging. (FD/BO)

De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt maakte eerder deze week bekend dat de plannen klaar liggen om de vennootschapsbelasting tegen 2020 voor alle bedrijven te verlagen van 33,99 naar 20 procent. De fiscale hervorming moet België competitiever maken, rekening houdend met Europa dat steeds meer fiscale gunstregimes afschaft.De Belgische plannen zijn bij onze noorderburen niet onopgemerkt gebleven, blijkt uit een krantenbericht van het Nederlandse Financieele Dagblad. Het Nederlandse tarief voor vennootschapsbelasting bedraagt op dit moment 20 procent voor de winst tot 200.000 euro en 25 procent daar­boven. Voor internationaal opererende bedrijven is dat laatste tarief relevant, verduidelijkt de krant.Volgens Nederlandse belastingadviseurs worden tarieven belangrijker in de concurrentie tussen landen om internationale bedrijven aan te trekken. En dat baart de Nederlandse regering kennelijk zorgen. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën (VVD) heeft al laten verstaan dat verlaging van het tarief voor vennootschapsbelasting onvermijdelijk is als Nederland wil blijven concurreren met andere Europese vestigingslanden. Maar coalitiepartner PvdA deelt die mening niet. Volgens Ed Groot, fiscaal woordvoerder van de PvdA, is er geen enkele reden om in Nederland de vennootschapsbelasting te verlagen tot 20 procent, zoals België van plan is. "Laten we eerst maar eens zorgen dat er ook daadwerkelijk belasting wórdt betaald," merkt hij op, want volgens de fiscalist betalen grote bedrijven in Nederland 'heel weinig door allerlei fiscale regelingen die het effectieve tarief al sterk verlagen'.De Nederlandse belastingadviseurs geven in ieder geval blijk van ongerustheid, nu ze vaststellen dat concurrerende landen hun tarieven aantrekkelijker willen maken voor investerende bedrijven. Zo kondigde het Verenigd Koninkrijk al een tariefverlaging aan tot 16 procent in 2020. Luxemburg verlaagt zijn tarief volgend jaar al van 21 naar 19 procent. Tegen 2018 tikken de Luxemburgers de vennootschapsbelasting mogelijk nog een procentje lager tot 18 procent.'Nederland loopt achter', luidt de reactie van Bartjan Zoetmulder van advocaten- en adviesorganisatie Loyens & Loeff, in het Financieele Dagblad. Zoetmulder, die binnen de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) de commissie fiscaal vestigings­klimaat voorzit, wijst erop dat niet alleen België aan de weg timmert met een tariefsverlaging. (FD/BO)