Europees commissaris Michel Barnier heeft zaterdag aan de 28 ministers van Financiën bevestigd dat zijn voorstel rond de hervorming, waarop al maanden wordt gewacht, pas eind november zal ingediend worden. "Voor ons is dat te laat", aldus Koen Geens, die herinnert aan het feit dat de hervorming van de banken in het regeerakkoord is opgenomen.

België zal dus zonder op Europa te wachten beginnen met het opstellen van een wetsvoorstel. De hervorming heeft tot doel de depositobanken te scheiden van de zakenbanken, een voorstel dat bij talrijke Europese financiële instellingen op weerstand stuit, omdat de splitsing hun model van de universele bank teniet zou doen.

Ons land volgt het voorbeeld van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, die al begonnen zijn met de hervorming van de banken om de speculatieve investeringen beter te kunnen onderscheiden van de deposito's.

Geens meldt nog dat het "te vroeg" is om te bepalen welk hervormingsmodel zal worden toegepast, aangezien de meerderheidspartijen zich nog over de kwestie moeten buigen.

De hervorming van de banken wordt geïntegreerd in een geheel van financiële maatregelen, die de regering in de herfst zal aannemen. Andere maatregelen zijn onder meer de nieuwe regels rond het kapitaal van banken en de beperking van de bonussen voor bankiers. (Belga/MI)

Europees commissaris Michel Barnier heeft zaterdag aan de 28 ministers van Financiën bevestigd dat zijn voorstel rond de hervorming, waarop al maanden wordt gewacht, pas eind november zal ingediend worden. "Voor ons is dat te laat", aldus Koen Geens, die herinnert aan het feit dat de hervorming van de banken in het regeerakkoord is opgenomen. België zal dus zonder op Europa te wachten beginnen met het opstellen van een wetsvoorstel. De hervorming heeft tot doel de depositobanken te scheiden van de zakenbanken, een voorstel dat bij talrijke Europese financiële instellingen op weerstand stuit, omdat de splitsing hun model van de universele bank teniet zou doen. Ons land volgt het voorbeeld van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, die al begonnen zijn met de hervorming van de banken om de speculatieve investeringen beter te kunnen onderscheiden van de deposito's. Geens meldt nog dat het "te vroeg" is om te bepalen welk hervormingsmodel zal worden toegepast, aangezien de meerderheidspartijen zich nog over de kwestie moeten buigen. De hervorming van de banken wordt geïntegreerd in een geheel van financiële maatregelen, die de regering in de herfst zal aannemen. Andere maatregelen zijn onder meer de nieuwe regels rond het kapitaal van banken en de beperking van de bonussen voor bankiers. (Belga/MI)