De Griekse premier Papandreou moet het Griekse parlement binnenkort overtuigen om de bittere pil te slikken: 28 miljard euro aan extra besparingen en 50 miljard aan privatiseringen. Het draconische Griekse besparingsplan is niet alleen een noodzakelijke voorwaarde voor de uitbetaling door de EU en het IMF van de vijfde schijf uit het eerste reddingspakket van 110 miljard. Het maakt ook de weg vrij voor een tweede Grieks steunpakket van minstens 85 miljard euro.

Tot op vandaag betaalt Athene op zijn Europese noodleningen nog altijd een fikse rente, waar ook de Belgische overheid van meeprofiteert. Ons land leende Griekenland vorig jaar 750 miljoen euro en dit jaar zijn zelfs voor 1,2 miljard noodkredieten uitgetrokken. De rentelasten daarop stromen stilaan binnen.

"Vorig jaar betaalde Athene 8,8 miljoen euro aan rentelasten en dit jaar hebben we 75 miljoen euro ingeschreven in de begroting. De komende jaren zal dat bedrag nog fors oplopen", zegt het kabinet van minister van Financiën Didier Reynders. (Belga)

REACTIE: heroïsche hypothese

We verdienen aan de Griekse noodsteun. O ja? We gaan er dan vanuit dat we dat geld, hoofdsom plus interesten, integraal gaan terugkrijgen. Dat is een ronduit heroïsche hypothese. In eender welk ernstig bedrijf legt men in zo'n geval een stevige provisie aan. Noem het gerust een provisie voor dubieueze debiteuren. Als België 75 miljoen in de begroting als "bonus" inschrijft, zijn we eigenlijk net zo hard aan het knoeien als de Grieken zelf.

Johan Van Overtveld, hoofdredacteur Trends

De Griekse premier Papandreou moet het Griekse parlement binnenkort overtuigen om de bittere pil te slikken: 28 miljard euro aan extra besparingen en 50 miljard aan privatiseringen. Het draconische Griekse besparingsplan is niet alleen een noodzakelijke voorwaarde voor de uitbetaling door de EU en het IMF van de vijfde schijf uit het eerste reddingspakket van 110 miljard. Het maakt ook de weg vrij voor een tweede Grieks steunpakket van minstens 85 miljard euro. Tot op vandaag betaalt Athene op zijn Europese noodleningen nog altijd een fikse rente, waar ook de Belgische overheid van meeprofiteert. Ons land leende Griekenland vorig jaar 750 miljoen euro en dit jaar zijn zelfs voor 1,2 miljard noodkredieten uitgetrokken. De rentelasten daarop stromen stilaan binnen. "Vorig jaar betaalde Athene 8,8 miljoen euro aan rentelasten en dit jaar hebben we 75 miljoen euro ingeschreven in de begroting. De komende jaren zal dat bedrag nog fors oplopen", zegt het kabinet van minister van Financiën Didier Reynders. (Belga)