Als Europa België een boete oplegt voor het niet-respecteren van begrotingsregels, start minister van Financiën Koen Geens een juridische procedure op. Dat meldt De Morgen.

Woensdag beslist de Europese Commissie of ons land al dan niet een boete krijgt voor het missen van de begrotingsdoelstellingen die door Europa worden opgelegd.

Volgens de Europese regelgeving moet het begrotingstekort onder de 3 procent liggen, een norm die ons land al drie jaar niet haalt. De boete kan oplopen tot 0,2 procent van het bbp, wat overeenstemt met 750 miljoen euro.

Minister van Financiën Geens nam het kantoor Cleary Gottlieb in de arm om een eventuele boete juridisch aan te vechten. In een advies stelt het kantoor dat een boete onwettig zou zijn.

Voor ons land kan het niet dat de Europese commissie strengere regels wil toepassen voor een economische toestand die al in 2009 bestond. De nieuwe Europese regels werden immers pas in december 2011 door Europa goedgekeurd.

"De Belgische regering vraagt de Commissie om naar de huidige inspanningen te kijken en naar die van 2012", luidt het in de analyse van Cleary Gottlieb.

In een reactie laten de Vlaamse partijvoorzitters hun ongenoegen over een mogelijke Europese boete blijken. Zelfs Gwendolyn Rutten, voorzitter van de partij van eurocommissaris Karel De Gucht, noemt de boete 'een verkeerde beslissing'. CD&V-voorzitter Wouter Beke omschrijft de sanctie als 'totaal onbegrijpelijk', en afgelopen weekend wees sp.a-voorzitter Bruno Tobback de idee van een boete af als 'nonsens'.

In het VTM-nieuws verklaarde voorzitter van de Europese Raad Van Rompuy niet op de beslissing van de Commissie te willen vooruitlopen, maar één zaak staat volgens hem wel vast: "Ook al is er in het kader van een algemene recessie uitstel voor het behalen van bepaalde doelstellingen, dat betekent niet het einde van besparingen en zeker niet einde van de hervormingen", aldus Van Rompuy. (Belga/BO)

Als Europa België een boete oplegt voor het niet-respecteren van begrotingsregels, start minister van Financiën Koen Geens een juridische procedure op. Dat meldt De Morgen.Woensdag beslist de Europese Commissie of ons land al dan niet een boete krijgt voor het missen van de begrotingsdoelstellingen die door Europa worden opgelegd. Volgens de Europese regelgeving moet het begrotingstekort onder de 3 procent liggen, een norm die ons land al drie jaar niet haalt. De boete kan oplopen tot 0,2 procent van het bbp, wat overeenstemt met 750 miljoen euro. Minister van Financiën Geens nam het kantoor Cleary Gottlieb in de arm om een eventuele boete juridisch aan te vechten. In een advies stelt het kantoor dat een boete onwettig zou zijn. Voor ons land kan het niet dat de Europese commissie strengere regels wil toepassen voor een economische toestand die al in 2009 bestond. De nieuwe Europese regels werden immers pas in december 2011 door Europa goedgekeurd. "De Belgische regering vraagt de Commissie om naar de huidige inspanningen te kijken en naar die van 2012", luidt het in de analyse van Cleary Gottlieb. In een reactie laten de Vlaamse partijvoorzitters hun ongenoegen over een mogelijke Europese boete blijken. Zelfs Gwendolyn Rutten, voorzitter van de partij van eurocommissaris Karel De Gucht, noemt de boete 'een verkeerde beslissing'. CD&V-voorzitter Wouter Beke omschrijft de sanctie als 'totaal onbegrijpelijk', en afgelopen weekend wees sp.a-voorzitter Bruno Tobback de idee van een boete af als 'nonsens'.In het VTM-nieuws verklaarde voorzitter van de Europese Raad Van Rompuy niet op de beslissing van de Commissie te willen vooruitlopen, maar één zaak staat volgens hem wel vast: "Ook al is er in het kader van een algemene recessie uitstel voor het behalen van bepaalde doelstellingen, dat betekent niet het einde van besparingen en zeker niet einde van de hervormingen", aldus Van Rompuy. (Belga/BO)