"Wij gaan akkoord met het voorstel om het fonds als garantieverstrekker te laten optreden", zo liet Leterme optekenen. Volgens dat voorstel zou het fonds garant kunnen staan voor een deel van de verliezen die investeerders zouden kunnen slikken op staatspapier. Zo zou de vuurkracht van het fonds van 440 miljard euro kunnen toenemen tot ergens tussen 1.000 en 2.000 miljard euro.

Eurocrisis

De versterking van het fonds, anderhalf jaar geleden opgericht om noodlijdende eurolanden te ondersteunen, wordt aanzien als een speerpunt in het plan om de eurocrisis aan te pakken. Ook over samenwerking tussen het fonds en de Europese Centrale Bank wordt gesproken.

"Wij staan open voor voorstellen die op tafel liggen. Wij geloven dat het fonds op termijn als een soort bank zal optreden", zei Leterme. De premier beklemtoonde echter dat België vooral een akkoord wil.

Bijdrage van de banken

Een ander knelpunt in de aanpak van de schuldencrisis is de bijdrage van banken en andere private investeerders in een plan om de Griekse staatsschuld te verlichten. Leterme hamert op het belang van evenwicht. "Er moet een niveau bereikt worden dat substantieel genoeg is om de Griekse lasten te verlichten, maar dat anderzijds niet mag gelijk staan met een Griekse wanbetaling."

België wil ook dat de Europese leiders zich zondag uitspreken voor de invoering van een financiële transactietaks op basis van het voorstel dat de Europese Commissie onlangs lanceerde. Voorts mogen plannen voor het stimuleren van economische groei volgens België niet beperkt blijven tot het uitdiepen van de eenheidsmarkt.

Het kernkabinet kwam ten slotte ook overeen dat Europese obligaties als actiepunt vermeld moeten worden. (Belga/EE)

"Wij gaan akkoord met het voorstel om het fonds als garantieverstrekker te laten optreden", zo liet Leterme optekenen. Volgens dat voorstel zou het fonds garant kunnen staan voor een deel van de verliezen die investeerders zouden kunnen slikken op staatspapier. Zo zou de vuurkracht van het fonds van 440 miljard euro kunnen toenemen tot ergens tussen 1.000 en 2.000 miljard euro. Eurocrisis De versterking van het fonds, anderhalf jaar geleden opgericht om noodlijdende eurolanden te ondersteunen, wordt aanzien als een speerpunt in het plan om de eurocrisis aan te pakken. Ook over samenwerking tussen het fonds en de Europese Centrale Bank wordt gesproken. "Wij staan open voor voorstellen die op tafel liggen. Wij geloven dat het fonds op termijn als een soort bank zal optreden", zei Leterme. De premier beklemtoonde echter dat België vooral een akkoord wil.Bijdrage van de banken Een ander knelpunt in de aanpak van de schuldencrisis is de bijdrage van banken en andere private investeerders in een plan om de Griekse staatsschuld te verlichten. Leterme hamert op het belang van evenwicht. "Er moet een niveau bereikt worden dat substantieel genoeg is om de Griekse lasten te verlichten, maar dat anderzijds niet mag gelijk staan met een Griekse wanbetaling." België wil ook dat de Europese leiders zich zondag uitspreken voor de invoering van een financiële transactietaks op basis van het voorstel dat de Europese Commissie onlangs lanceerde. Voorts mogen plannen voor het stimuleren van economische groei volgens België niet beperkt blijven tot het uitdiepen van de eenheidsmarkt. Het kernkabinet kwam ten slotte ook overeen dat Europese obligaties als actiepunt vermeld moeten worden. (Belga/EE)