België mag buitenlandse banken niet uitsluiten van de belastingvrijstelling op de eerste 1.730 euro - het bedrag dateert van 2010 en werd intussen geïndexeerd naar 1.880 euro - intrest op spaarboekjes. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag geoordeeld.

Door de intresten van banken zonder zetel in België wel volledig te belasten, is volgens het Hof sprake van een schending van het vrij dienstenverkeer binnen de Europese Unie.

Volgens het Hof ontmoedigt de Belgische regelgeving spaarders om hun geld bij banken uit andere lidstaten onder te brengen. Bovendien is het voor Europese banken zonder Belgische zetel op die manier moeilijker om Belgische spaarders aan te trekken, wat een beperking vormt op het vrije dienstenverkeer.

De Belgische argumentatie dat de regeling noodzakelijk is voor het garanderen van een effectieve belastinginspectie, kon de Europese rechters niet overtuigen. Volgens hen zijn er voldoende mechanismen die wederzijdse bijstand tussen EU-lidstaten verzekeren. Eventuele onvolkomenheden in dat systeem kunnen de Belgische regelgeving niet verantwoorden, luidt het. (Belga/BO)

België mag buitenlandse banken niet uitsluiten van de belastingvrijstelling op de eerste 1.730 euro - het bedrag dateert van 2010 en werd intussen geïndexeerd naar 1.880 euro - intrest op spaarboekjes. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag geoordeeld.Door de intresten van banken zonder zetel in België wel volledig te belasten, is volgens het Hof sprake van een schending van het vrij dienstenverkeer binnen de Europese Unie.Volgens het Hof ontmoedigt de Belgische regelgeving spaarders om hun geld bij banken uit andere lidstaten onder te brengen. Bovendien is het voor Europese banken zonder Belgische zetel op die manier moeilijker om Belgische spaarders aan te trekken, wat een beperking vormt op het vrije dienstenverkeer. De Belgische argumentatie dat de regeling noodzakelijk is voor het garanderen van een effectieve belastinginspectie, kon de Europese rechters niet overtuigen. Volgens hen zijn er voldoende mechanismen die wederzijdse bijstand tussen EU-lidstaten verzekeren. Eventuele onvolkomenheden in dat systeem kunnen de Belgische regelgeving niet verantwoorden, luidt het. (Belga/BO)