De verwezenlijkingen van Di Rupo waar het IMF in zijn rapport naar verwijst zijn het onder controle brengen van de energieprijzen, het opkrikken van de werkgelegenheid bij ouderen en het aanpassen van de index.

Maar dat is niet voldoende voor het IMF, want ons land moet drastischer ingrijpen om de concurrentiekracht van de Belgische bedrijven op te krikken.

Concreet pleit de internationale organisatie voor een verdere matiging van de lonen, 'tot de kloof volledig is verdwenen'. Het IMF wijst er immers op dat ook in andere Europese landen maatregelen zijn genomen om competitiever te worden, meer bepaald op het vlak van productiviteit.

Behalve over de loonkosten, is het IMF ook bezorgd over de energie-intensieve industrie in ons land, en het toenemende prijsverschil met Noord-Amerika.

De Belgische arbeidsmarkt zou ook nog te veel bescherming aan de werkenden bieden, wat de instroom van nieuwkomers bemoeilijkt en de kosten per job opdrijft.

"Er zou een beter evenwicht moeten komen tussen bescherming en flexibiliteit van werknemers. Het geld dat hierdoor vrijkomt, zou kunnen gaan naar herscholing voor een nieuwe job", aldus Edward Gardner namens het IMF.

Ook de zware administratieve lasten voor bedrijven krijgen kritiek in het IMF-rapport. (Belga/BO)

De verwezenlijkingen van Di Rupo waar het IMF in zijn rapport naar verwijst zijn het onder controle brengen van de energieprijzen, het opkrikken van de werkgelegenheid bij ouderen en het aanpassen van de index. Maar dat is niet voldoende voor het IMF, want ons land moet drastischer ingrijpen om de concurrentiekracht van de Belgische bedrijven op te krikken.Concreet pleit de internationale organisatie voor een verdere matiging van de lonen, 'tot de kloof volledig is verdwenen'. Het IMF wijst er immers op dat ook in andere Europese landen maatregelen zijn genomen om competitiever te worden, meer bepaald op het vlak van productiviteit. Behalve over de loonkosten, is het IMF ook bezorgd over de energie-intensieve industrie in ons land, en het toenemende prijsverschil met Noord-Amerika. De Belgische arbeidsmarkt zou ook nog te veel bescherming aan de werkenden bieden, wat de instroom van nieuwkomers bemoeilijkt en de kosten per job opdrijft. "Er zou een beter evenwicht moeten komen tussen bescherming en flexibiliteit van werknemers. Het geld dat hierdoor vrijkomt, zou kunnen gaan naar herscholing voor een nieuwe job", aldus Edward Gardner namens het IMF. Ook de zware administratieve lasten voor bedrijven krijgen kritiek in het IMF-rapport. (Belga/BO)