De regering-Di Rupo is er een om snel te vergeten en mag geen herkansing krijgen, blijkt uit een exclusieve Trends-enquête bij ondernemers en CEO's.

Gevraagd naar hoe ze de federale regering beoordelen, geven bedrijfsleiders een weinig fraaie 3,7 op 10. De Vlaamse regering scoort een stuk beter: 5,7 gemiddeld. Voor 48,6 procent van de ondernemers mag Kris Peeters (CD&V) volgend jaar opnieuw minister-president worden. De federale regering van PS, CD&V, MR, sp.a en Open Vld is daarentegen niet voor herhaling vatbaar. 74 procent ziet een verderzetting van die regering niet zitten, tegenover 38,1 voor de Vlaamse regering. 75 procent wil niet meer weten van Elio Di Rupo als premier.

Bart De Wever eerste minister

Die kritische houding ten opzichte van de federale regering vertaalt zich ook in de kiesintenties. Als er nu federale verkiezingen waren, zou 51,4 procent van de respondenten voor de N-VA stemmen. Voor Vlaamse verkiezingen zou het aantal N-VA-stemmen in dezelfde ordegrootte uitkomen. Open Vld komt met 22,7 procent op een tweede plaats. CD&V (8,2%), Groen (2,4%) en de sp.a (1,5%) staan niet op de foto. In het verlengde van het kiesgedrag wenst 39,5 procent van de ondervraagde bedrijfsleiders dat N-VA-voorzitter Bart De Wever de volgende federale regering leidt. Op respectabele afstand volgt Kris Peeters (21,2%).

Loonkosten en nog eens loonkosten

Trends vroeg de ondernemers ook wat de sociaaleconomische thema's voor de volgende legislatuur zijn. De verlaging van de loonkosten en het herstel van het concurrentievermogen steken er met kop en schouders bovenuit. Respectievelijk 81 en 78 procent vindt dit prioritair.

De enquête werd eind november afgenomen, op het moment dat de onderhandelingen over een nieuw concurrentiepact bezig waren. Toen al ging bijna een meerderheid (48%) van de ondernemers ervan uit dat zo'n pact niet tot tastbare resultaten zou leiden. Andere belangrijke thema's voor de volgende legislatuur zijn een efficiëntere overheid en lagere belastingen. Een staatshervorming is van secundair belang.

Liever geen hogere btw

Lastenverlagingen dus. Maar dan heeft de overheid minder inkomsten. Hoe moeten die gecompenseerd worden? 89,6 procent van de respondenten ziet dat gebeuren via een daling van de overheidsuitgaven. De financiering door nieuwe fiscale maatregelen is voor de bedrijfsleiders geen optie, want dan blijft de fiscale druk even hoog. Bedrijven vrezen dat zij hier dan opnieuw het gelag betalen.

Als er dan toch fiscale maatregelen nodig zijn, dan kiezen de respondenten voor een vermogensbelasting (44,9%) of een beperking van de notionele-intrestaftrek (43,5%). Slechts 13 procent vindt een hogere btw aanvaardbaar.

De regering-Di Rupo is er een om snel te vergeten en mag geen herkansing krijgen, blijkt uit een exclusieve Trends-enquête bij ondernemers en CEO's. Gevraagd naar hoe ze de federale regering beoordelen, geven bedrijfsleiders een weinig fraaie 3,7 op 10. De Vlaamse regering scoort een stuk beter: 5,7 gemiddeld. Voor 48,6 procent van de ondernemers mag Kris Peeters (CD&V) volgend jaar opnieuw minister-president worden. De federale regering van PS, CD&V, MR, sp.a en Open Vld is daarentegen niet voor herhaling vatbaar. 74 procent ziet een verderzetting van die regering niet zitten, tegenover 38,1 voor de Vlaamse regering. 75 procent wil niet meer weten van Elio Di Rupo als premier. Bart De Wever eerste ministerDie kritische houding ten opzichte van de federale regering vertaalt zich ook in de kiesintenties. Als er nu federale verkiezingen waren, zou 51,4 procent van de respondenten voor de N-VA stemmen. Voor Vlaamse verkiezingen zou het aantal N-VA-stemmen in dezelfde ordegrootte uitkomen. Open Vld komt met 22,7 procent op een tweede plaats. CD&V (8,2%), Groen (2,4%) en de sp.a (1,5%) staan niet op de foto. In het verlengde van het kiesgedrag wenst 39,5 procent van de ondervraagde bedrijfsleiders dat N-VA-voorzitter Bart De Wever de volgende federale regering leidt. Op respectabele afstand volgt Kris Peeters (21,2%). Loonkosten en nog eens loonkostenTrends vroeg de ondernemers ook wat de sociaaleconomische thema's voor de volgende legislatuur zijn. De verlaging van de loonkosten en het herstel van het concurrentievermogen steken er met kop en schouders bovenuit. Respectievelijk 81 en 78 procent vindt dit prioritair. De enquête werd eind november afgenomen, op het moment dat de onderhandelingen over een nieuw concurrentiepact bezig waren. Toen al ging bijna een meerderheid (48%) van de ondernemers ervan uit dat zo'n pact niet tot tastbare resultaten zou leiden. Andere belangrijke thema's voor de volgende legislatuur zijn een efficiëntere overheid en lagere belastingen. Een staatshervorming is van secundair belang. Liever geen hogere btwLastenverlagingen dus. Maar dan heeft de overheid minder inkomsten. Hoe moeten die gecompenseerd worden? 89,6 procent van de respondenten ziet dat gebeuren via een daling van de overheidsuitgaven. De financiering door nieuwe fiscale maatregelen is voor de bedrijfsleiders geen optie, want dan blijft de fiscale druk even hoog. Bedrijven vrezen dat zij hier dan opnieuw het gelag betalen. Als er dan toch fiscale maatregelen nodig zijn, dan kiezen de respondenten voor een vermogensbelasting (44,9%) of een beperking van de notionele-intrestaftrek (43,5%). Slechts 13 procent vindt een hogere btw aanvaardbaar.