Bedrijfsleiders die met een dure auto rondrijden, kunnen ontsnappen aan de duurdere belasting op bedrijfswagens. Ze moeten daarvoor aan de rulingdienst van de fiscus laten weten dat ze die auto enkel als dienstauto - en dus nooit privé - gebruiken. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

"Ik heb al een aantal dergelijke rulings gezien, waarin thuis werkende bedrijfsleiders aangeven dat ze een luxewagen niet voor privé-zaken gebruiken, om zo de hogere belastingen op bedrijfswagens te omzeilen", zegt fiscaal exper Jef Wellens. Onder meer een bedrijfsleider die zijn Porsche Carrera enkel als dienstauto gebruikt, moet daar geen belastingen op betalen. De man heeft ook een MG en heeft aan de fiscus laten weten dat hij die voor zijn privé-verplaatsingen gebruikt.

Het privé-gebruik van luxewagens wordt sinds vorig jaar veel zwaarder belast. Dat gebeurt op basis van de prijs van de auto, en van de CO2-uitstoot. Wie er een dure sterk vervuilende bedrijfswagen op nahoudt, kreeg dus een fors hogere belasting op die luxe. Nogal wat bedrijven vermijden die door zo'n auto in te ruilen voor een milieuvriendelijker exemplaar. Maar een thuis wonende bedrijfsleider die er ook een privé-auto op nahoudt, kan zijn Porsche dus houden door er enkel beroepsverplaatsingen mee te doen. (Belga/SD)

Bedrijfsleiders die met een dure auto rondrijden, kunnen ontsnappen aan de duurdere belasting op bedrijfswagens. Ze moeten daarvoor aan de rulingdienst van de fiscus laten weten dat ze die auto enkel als dienstauto - en dus nooit privé - gebruiken. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. "Ik heb al een aantal dergelijke rulings gezien, waarin thuis werkende bedrijfsleiders aangeven dat ze een luxewagen niet voor privé-zaken gebruiken, om zo de hogere belastingen op bedrijfswagens te omzeilen", zegt fiscaal exper Jef Wellens. Onder meer een bedrijfsleider die zijn Porsche Carrera enkel als dienstauto gebruikt, moet daar geen belastingen op betalen. De man heeft ook een MG en heeft aan de fiscus laten weten dat hij die voor zijn privé-verplaatsingen gebruikt.Het privé-gebruik van luxewagens wordt sinds vorig jaar veel zwaarder belast. Dat gebeurt op basis van de prijs van de auto, en van de CO2-uitstoot. Wie er een dure sterk vervuilende bedrijfswagen op nahoudt, kreeg dus een fors hogere belasting op die luxe. Nogal wat bedrijven vermijden die door zo'n auto in te ruilen voor een milieuvriendelijker exemplaar. Maar een thuis wonende bedrijfsleider die er ook een privé-auto op nahoudt, kan zijn Porsche dus houden door er enkel beroepsverplaatsingen mee te doen. (Belga/SD)