België was lange tijd - op Italië na - het duurste land om bedienden te ontslaan. Door het eenheidsstatuut komen de ontslagkosten voor bedienden in de buurt van wat elders in Europa gangbaar is.

"Als we geen rekening houden met overgangsmaatregelen zijn we voortaan slechts het zevende duurste land", aldus Nicolaas Vermandel en Stijn Demeestere, advocaten bij Laga. Dat het ontslaan van bedienden de werkgevers minder zal kosten 'zal de competitiviteit van deze bedrijven ten goede komen', luidt het in De Tijd.

Het eenheidsstatuut brengt evenwel ook minder goed nieuws voor de bedrijven. Bedienden ontslaan mag dan goedkoper worden, wie arbeiders in dienst heeft moet voortaan rekening houden met langere opzegtermijnen. 'Een arbeider ontslaan wordt gemiddeld drie tot vier keer duurder', verduidelijken advocaten Vermandel en Demeestere. 'Bij bedrijven die met veel arbeiders werken, zal dat hard aankomen,'voegen ze eraan toe.

Dat is ook de mening van Fa Quix, topman van Fedustria, de werkgeversfederatie van de hout- en textielindustrie. Hoewel er enkele compensatiemaatregelen werden uitgedokterd om de pil te vergulden, blijft de topman ontevreden over het uiteindelijke resultaat van het eenheidsstatuut met betrekking tot de arbeiders. 'We zijn het kind van de rekening', besluit Quix. (BO)

België was lange tijd - op Italië na - het duurste land om bedienden te ontslaan. Door het eenheidsstatuut komen de ontslagkosten voor bedienden in de buurt van wat elders in Europa gangbaar is. "Als we geen rekening houden met overgangsmaatregelen zijn we voortaan slechts het zevende duurste land", aldus Nicolaas Vermandel en Stijn Demeestere, advocaten bij Laga. Dat het ontslaan van bedienden de werkgevers minder zal kosten 'zal de competitiviteit van deze bedrijven ten goede komen', luidt het in De Tijd. Het eenheidsstatuut brengt evenwel ook minder goed nieuws voor de bedrijven. Bedienden ontslaan mag dan goedkoper worden, wie arbeiders in dienst heeft moet voortaan rekening houden met langere opzegtermijnen. 'Een arbeider ontslaan wordt gemiddeld drie tot vier keer duurder', verduidelijken advocaten Vermandel en Demeestere. 'Bij bedrijven die met veel arbeiders werken, zal dat hard aankomen,'voegen ze eraan toe.Dat is ook de mening van Fa Quix, topman van Fedustria, de werkgeversfederatie van de hout- en textielindustrie. Hoewel er enkele compensatiemaatregelen werden uitgedokterd om de pil te vergulden, blijft de topman ontevreden over het uiteindelijke resultaat van het eenheidsstatuut met betrekking tot de arbeiders. 'We zijn het kind van de rekening', besluit Quix. (BO)