Dat schrijft De Tijd op basis van een vergelijkende studie van het advocatenkantoor Laga in 25 landen.

Formule-ClaeysDat de ontslagkosten in ons land zo hoog zijn, heeft veel te maken met de toepassing van de formule-Claeys. Die houdt niet alleen rekening met de anciënniteit, maar ook met de leeftijd van de bedienden.

En die twee parameters versterken elkaar. Om gerechtelijke procedures te vermijden betalen Belgische werkgevers bovendien meestal meer dan de wettelijke minima.

Arbeiders
Arbeiders ontslaan kost in België dan weer bedroevend weinig. Om een arbeider te ontslaan betaalt een werkgever een vergoeding die gemiddeld zes tot zeven keer lager ligt dan voor een bediende, zelfs als de arbeider even veel verdient, even oud is en even lang in dienst is.

België is overigens het enige land in Europa dat nog het onderscheid maakt tussen arbeiders en bedienden. Zoals bekend moet ons land dat discriminerende verschil tegen 8 juli 2013 wegwerken. (Belga/TE)

Dat schrijft De Tijd op basis van een vergelijkende studie van het advocatenkantoor Laga in 25 landen. Formule-ClaeysDat de ontslagkosten in ons land zo hoog zijn, heeft veel te maken met de toepassing van de formule-Claeys. Die houdt niet alleen rekening met de anciënniteit, maar ook met de leeftijd van de bedienden. En die twee parameters versterken elkaar. Om gerechtelijke procedures te vermijden betalen Belgische werkgevers bovendien meestal meer dan de wettelijke minima. Arbeiders Arbeiders ontslaan kost in België dan weer bedroevend weinig. Om een arbeider te ontslaan betaalt een werkgever een vergoeding die gemiddeld zes tot zeven keer lager ligt dan voor een bediende, zelfs als de arbeider even veel verdient, even oud is en even lang in dienst is. België is overigens het enige land in Europa dat nog het onderscheid maakt tussen arbeiders en bedienden. Zoals bekend moet ons land dat discriminerende verschil tegen 8 juli 2013 wegwerken. (Belga/TE)