In zijn 'state of the union' heeft Commissievoorzitter José Manuel
Barroso woensdag voor het Europees Parlement gepleit voor "een democratische federatie van staten, geen superstaat". Dat betekent dat de Europese Commissie tegen de Europese verkiezingen van 2014 concrete voorstellen klaar wil hebben om de Europese Unie "transparanter, democratischer en efficiënter" te maken.

Barroso kondigde daarbij een driestappenplan aan. In de eerste plaats moet de eurozone gestabiliseerd worden en de economische groei gestimuleerd worden. Dat zou onder meer een Europees toezicht op de banken van de eurozone meebrengen.

Vervolgens wordt in de loop van de herfst een 'blauwdruk' op tafel gelegd voor de verdere verdieping van de Economische en Monetaire Unie (EMU) binnen het huidige Europese verdrag.

De derde stap heeft te maken met de langetermijnplanning. "Nog voor de Europese verkiezingen van 2014 zullen we expliciete voorstellen op tafel leggen voor een verdragswijziging", aldus Barroso. (Belga/BO)

In zijn 'state of the union' heeft Commissievoorzitter José Manuel Barroso woensdag voor het Europees Parlement gepleit voor "een democratische federatie van staten, geen superstaat". Dat betekent dat de Europese Commissie tegen de Europese verkiezingen van 2014 concrete voorstellen klaar wil hebben om de Europese Unie "transparanter, democratischer en efficiënter" te maken. Barroso kondigde daarbij een driestappenplan aan. In de eerste plaats moet de eurozone gestabiliseerd worden en de economische groei gestimuleerd worden. Dat zou onder meer een Europees toezicht op de banken van de eurozone meebrengen. Vervolgens wordt in de loop van de herfst een 'blauwdruk' op tafel gelegd voor de verdere verdieping van de Economische en Monetaire Unie (EMU) binnen het huidige Europese verdrag. De derde stap heeft te maken met de langetermijnplanning. "Nog voor de Europese verkiezingen van 2014 zullen we expliciete voorstellen op tafel leggen voor een verdragswijziging", aldus Barroso. (Belga/BO)