Duits minister van Financiën Wolfgang Schäuble pleit voor een stapsgewijze uitbouw van de Europese bankenunie, waarbij in eerste instantie slechts met een netwerk van nationale autoriteiten gewerkt wordt.

Schäuble geeft maandag in de Financial Times zijn visie weer over hoe de bankenunie zou moeten worden uitgebouwd. De minister liet vorige week verstaan dat Duitsland spoed wil zetten achter de uitbouw van een Europese bankenunie, maar die 'spoed' wordt nu genuanceerd.

"We hebben institutionele veranderingen nodig, maar we kunnen niet wachten op een verdragswijziging", luidde het vorige week. Vandaag erkent Schäuble in de Britse krant dat Europese verdragen een te beperkte basis vormen voor een sterke centrale autoriteit. Een dergelijke autoriteit zou onder meer toezicht moeten houden op een ordentelijke ontmanteling van failliete banken.

"We moeten geen beloftes doen die we niet kunnen inlossen. Door de al te optimistische voorspellingen over een toezichthouder -die in januari 2013 gelanceerd zou worden - heeft de EU aan geloofwaardigheid verloren", aldus Schäuble maandag in de krant.

Aangezien verdragswijzigingen 'tijd vergen', stelt Schäuble voor om tijdelijk een netwerk van nationale autoriteiten uit te bouwen en de fondsen aan te wenden die bepaalde landen - zoals Duitsland - al hebben opgericht om banken in moeilijkheden te hulp te schieten.

"Dat netwerk zou een bankenunie worden met funderingen van hout, niet van staal", zegt Schäuble. "Het netwerk zou wel zijn functie vervullen en ons de tijd bieden om de wettelijke basis te creëren voor ons doel op lange termijn: een echte supranationale Europese bankenunie" , verduidelijkte hij. (Reuters/BO)

Duits minister van Financiën Wolfgang Schäuble pleit voor een stapsgewijze uitbouw van de Europese bankenunie, waarbij in eerste instantie slechts met een netwerk van nationale autoriteiten gewerkt wordt.Schäuble geeft maandag in de Financial Times zijn visie weer over hoe de bankenunie zou moeten worden uitgebouwd. De minister liet vorige week verstaan dat Duitsland spoed wil zetten achter de uitbouw van een Europese bankenunie, maar die 'spoed' wordt nu genuanceerd. "We hebben institutionele veranderingen nodig, maar we kunnen niet wachten op een verdragswijziging", luidde het vorige week. Vandaag erkent Schäuble in de Britse krant dat Europese verdragen een te beperkte basis vormen voor een sterke centrale autoriteit. Een dergelijke autoriteit zou onder meer toezicht moeten houden op een ordentelijke ontmanteling van failliete banken. "We moeten geen beloftes doen die we niet kunnen inlossen. Door de al te optimistische voorspellingen over een toezichthouder -die in januari 2013 gelanceerd zou worden - heeft de EU aan geloofwaardigheid verloren", aldus Schäuble maandag in de krant. Aangezien verdragswijzigingen 'tijd vergen', stelt Schäuble voor om tijdelijk een netwerk van nationale autoriteiten uit te bouwen en de fondsen aan te wenden die bepaalde landen - zoals Duitsland - al hebben opgericht om banken in moeilijkheden te hulp te schieten. "Dat netwerk zou een bankenunie worden met funderingen van hout, niet van staal", zegt Schäuble. "Het netwerk zou wel zijn functie vervullen en ons de tijd bieden om de wettelijke basis te creëren voor ons doel op lange termijn: een echte supranationale Europese bankenunie" , verduidelijkte hij. (Reuters/BO)