De Bank of England (BoE) heeft woensdag het belangrijkste rentetarief verrassend met een half procentpunt verlaagd naar 0,25 procent. Op die manier moet de economische schade van de coronacrisis verzacht worden, zo maakte de Britse centrale bank bekend na een bijzondere bijeenkomst.

'Hoewel de omvang van de economische schok door Covid-19 hoogst onzeker is, zal de economische activiteit in het Verenigd Koninkrijk de komende maanden waarschijnlijk aanzienlijk verzwakken', meldt de BoE in een mededeling.

Volgens de centrale bank kan een lagere rente het vertrouwen onder consumenten en bedrijven ondersteunen, nu die door de virusuitbraak onder druk staat. Het verlaagde tarief moet er ook voor zorgen dat huishoudens en ondernemers voldoende toegang hebben tot krediet.

Het is de eerste keer sinds augustus 2016 dat de Britten de rente verlagen. Bovendien komt de aankondiging er nauwelijks enkele uren voordat de Britse regering overgaat tot de bekendmaking van begrotingsmaatregelen. Daarnaast komt de BoE met een nieuw financieringsplan voor kleine en middelgrote bedrijven. Er worden miljarden ponden vrijgemaakt om banken aan te moedigen om leningen te verschaffen aan de ondernemingen.

De Bank of England (BoE) heeft woensdag het belangrijkste rentetarief verrassend met een half procentpunt verlaagd naar 0,25 procent. Op die manier moet de economische schade van de coronacrisis verzacht worden, zo maakte de Britse centrale bank bekend na een bijzondere bijeenkomst.'Hoewel de omvang van de economische schok door Covid-19 hoogst onzeker is, zal de economische activiteit in het Verenigd Koninkrijk de komende maanden waarschijnlijk aanzienlijk verzwakken', meldt de BoE in een mededeling. Volgens de centrale bank kan een lagere rente het vertrouwen onder consumenten en bedrijven ondersteunen, nu die door de virusuitbraak onder druk staat. Het verlaagde tarief moet er ook voor zorgen dat huishoudens en ondernemers voldoende toegang hebben tot krediet. Het is de eerste keer sinds augustus 2016 dat de Britten de rente verlagen. Bovendien komt de aankondiging er nauwelijks enkele uren voordat de Britse regering overgaat tot de bekendmaking van begrotingsmaatregelen. Daarnaast komt de BoE met een nieuw financieringsplan voor kleine en middelgrote bedrijven. Er worden miljarden ponden vrijgemaakt om banken aan te moedigen om leningen te verschaffen aan de ondernemingen.