In 2013 ging 104 miljoen van de 445 miljoen euro die de Vlaamse regering reserveerde voor cultuurbeleid naar de lokale besturen. Dat aanzienlijke bedrag is bedoeld als steun voor de culturele centra, de biblioteheken en gemeenschapscentra. Met 114 culturele centra en meer gemeenschapscentra dan er gemeenten zijn, heeft Vlaanderen allerminst een gebrek aan culturele infrastructuur. Maar de nieuwe Vlaamse regering wil er nog prestigieus centrum bovenop, in de zuidwestelijke rand van Brussel, bevestigt het kabinet van minister Ben Weyts.

Zelfs al laat cultuur zich niet altijd in economische logica vatten, toch is de positieve impact van dit plan twijfelachtig. In de Brusselse rand liggen al 20 cultuurcentra, en in Brussel zelf nog eens 22 gemeenschapscentra. De cultuurconsument in en rond de hoofdstad komt heus al aan zijn trekken.

Bakstenen betalen geen belastingen

Er kan uiteraard wel een doelgroep worden gevonden om deze ideologisch geïnspireerde droom van baksteen te verantwoorden. Brussel is te ver, te Franstalig, er is te weinig openbaar vervoer laat op de avond... noem maar op. Het neemt niet weg dat 44 miljoen voor een tempel met een capaciteit van 900 zitjes in deze context veeleer een onzalig en geldverslindend plan is. Ongeacht wat bollebozen en effectenrapporten over dit prestigeproject zeggen, het zal een slechte investering blijken te zijn. Zelfs al gaat de Vlaming massaal naar dit nieuwe centrum, dat is dat ten koste van de 20 centra die er al zijn.

De jaarlijkse cheque voor het onderhoud van de culturele infrastructuur is niet min. Heeft het zin om die nog wat te verhogen? Wat heeft Vlaanderen bovendien aan al die podia als artiesten die ze moeten bevolken steeds minder ademruimte krijgen? Het is veel belangrijker de artiesten die nodig zijn om die culturele infrastructuur te laten 'renderen' voldoende te ondersteunen, dan miljoenen te verspillen aan bakstenen die geen belastingen betalen.

In 2013 ging 104 miljoen van de 445 miljoen euro die de Vlaamse regering reserveerde voor cultuurbeleid naar de lokale besturen. Dat aanzienlijke bedrag is bedoeld als steun voor de culturele centra, de biblioteheken en gemeenschapscentra. Met 114 culturele centra en meer gemeenschapscentra dan er gemeenten zijn, heeft Vlaanderen allerminst een gebrek aan culturele infrastructuur. Maar de nieuwe Vlaamse regering wil er nog prestigieus centrum bovenop, in de zuidwestelijke rand van Brussel, bevestigt het kabinet van minister Ben Weyts.Zelfs al laat cultuur zich niet altijd in economische logica vatten, toch is de positieve impact van dit plan twijfelachtig. In de Brusselse rand liggen al 20 cultuurcentra, en in Brussel zelf nog eens 22 gemeenschapscentra. De cultuurconsument in en rond de hoofdstad komt heus al aan zijn trekken. Er kan uiteraard wel een doelgroep worden gevonden om deze ideologisch geïnspireerde droom van baksteen te verantwoorden. Brussel is te ver, te Franstalig, er is te weinig openbaar vervoer laat op de avond... noem maar op. Het neemt niet weg dat 44 miljoen voor een tempel met een capaciteit van 900 zitjes in deze context veeleer een onzalig en geldverslindend plan is. Ongeacht wat bollebozen en effectenrapporten over dit prestigeproject zeggen, het zal een slechte investering blijken te zijn. Zelfs al gaat de Vlaming massaal naar dit nieuwe centrum, dat is dat ten koste van de 20 centra die er al zijn. De jaarlijkse cheque voor het onderhoud van de culturele infrastructuur is niet min. Heeft het zin om die nog wat te verhogen? Wat heeft Vlaanderen bovendien aan al die podia als artiesten die ze moeten bevolken steeds minder ademruimte krijgen? Het is veel belangrijker de artiesten die nodig zijn om die culturele infrastructuur te laten 'renderen' voldoende te ondersteunen, dan miljoenen te verspillen aan bakstenen die geen belastingen betalen.