De Italiaanse autobouwer Fiat heeft met de Amerikaanse schatkist een akkoord bereikt om het belang van 6 procent van de Verenigde Staten in de Amerikaanse autobouwer Chrysler over te nemen. De transactie, waardoor Fiat meerderheidsaandeelhouder wordt van Chrysler, heeft een totaalwaarde van 560 miljoen dollar (390 miljoen euro).

Fiat zal 500 miljoen dollar betalen voor de 98.461 aandelen die de Amerikaanse staat tot nu toe in portefeuille had. Chrysler klopte tijdens de crisis nog aan bij de Amerikaanse schatkist voor financiële steun.

Daarnaast komt de Italiaanse groep met 75 miljoen dollar over de brug voor de rechtenverwerving van de schatkist, om de Chrysler-aandelen te kopen die momenteel in handen zijn van de sectorvakbond UAW.

De Amerikaanse schatkist krijgt hiervan 80 procent (oftewel 60 miljoen dollar), de overige 15 miljoen vloeien terug naar de Canadese schatkist, die mee gestapt was in een reddingsplan voor Chrysler.

Meerderheidsbelang
Fiat verwierf eerder al een aandeel van 35 procent in Chrysler als onderdeel van de reddingsoperatie. Geleidelijk aan werd dat al opgetrokken tot 46 procent, om nu een meerderheidsbelang van 52 procent te verwerven. Topman van Chrysler en Fiat, Sergio Marchionne, verklaarde dat het de bedoeling is om dat nog op te trekken tot meer dan 70 procent.

De VS knippen door de transactie volledig de banden door met de autobouwer uit Detroit, en blijven achter met een verwacht verlies van 1,3 miljard dollar na de reddingsoperatie van Chrysler.

Chrysler, de derde grootste Amerikaanse autobouwer, was de enige die haar verkoop in april in de VS zag stijgen. Marchionne wil de verkoop van Chrysler dit jaar met 32 procent optrekken. (Belga)

De Italiaanse autobouwer Fiat heeft met de Amerikaanse schatkist een akkoord bereikt om het belang van 6 procent van de Verenigde Staten in de Amerikaanse autobouwer Chrysler over te nemen. De transactie, waardoor Fiat meerderheidsaandeelhouder wordt van Chrysler, heeft een totaalwaarde van 560 miljoen dollar (390 miljoen euro). Fiat zal 500 miljoen dollar betalen voor de 98.461 aandelen die de Amerikaanse staat tot nu toe in portefeuille had. Chrysler klopte tijdens de crisis nog aan bij de Amerikaanse schatkist voor financiële steun. Daarnaast komt de Italiaanse groep met 75 miljoen dollar over de brug voor de rechtenverwerving van de schatkist, om de Chrysler-aandelen te kopen die momenteel in handen zijn van de sectorvakbond UAW. De Amerikaanse schatkist krijgt hiervan 80 procent (oftewel 60 miljoen dollar), de overige 15 miljoen vloeien terug naar de Canadese schatkist, die mee gestapt was in een reddingsplan voor Chrysler. Meerderheidsbelang Fiat verwierf eerder al een aandeel van 35 procent in Chrysler als onderdeel van de reddingsoperatie. Geleidelijk aan werd dat al opgetrokken tot 46 procent, om nu een meerderheidsbelang van 52 procent te verwerven. Topman van Chrysler en Fiat, Sergio Marchionne, verklaarde dat het de bedoeling is om dat nog op te trekken tot meer dan 70 procent. De VS knippen door de transactie volledig de banden door met de autobouwer uit Detroit, en blijven achter met een verwacht verlies van 1,3 miljard dollar na de reddingsoperatie van Chrysler. Chrysler, de derde grootste Amerikaanse autobouwer, was de enige die haar verkoop in april in de VS zag stijgen. Marchionne wil de verkoop van Chrysler dit jaar met 32 procent optrekken. (Belga)