De belangrijkste rentevoet staat nu op een vork van 4,25 tot 4,50 procent, het hoogste peil sinds 2007.

De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, had eerder al aangegeven dat de Fed waarschijnlijk de rente minder sterk zou verhogen. Toch betekent dit nog niet het einde van de stijgende rentevoeten: de Fed verwacht dat de rentetarieven nog verder omhoog zullen gaan, tot boven de 5 procent.

Concreet verwachten de Fed-beleidsmakers dat ze de rente tot 5,1 procent zullen moeten opvoeren om de inflatie onder controle te krijgen. Dat hoogste niveau was steviger dan waar economen in doorsnee op hadden gerekend en de Amerikaanse aandelenbeurzen speelden de kleine winsten die ze hadden dan ook direct kwijt. Met name techaandelen, die gevoeliger zijn voor een hoge rente, gingen omlaag.

De inflatie in de Verenigde Staten lijkt intussen wel aan het afkoelen te zijn. In november bedroeg ze nog 7,1 procent, de vijfde daling op rij. In een speech na het rentebesluit zei Powell dat 'de inflatiegegevens voor oktober en november een welkome vertraging van de prijsstijgingen tonen, maar dat er meer bewijzen nodig zijn' dat de inflatie duurzaam vertraagt.

De Fed verwacht overigens dat de inflatie volgend jaar maar zal afkoelen tot 3,1 procent, waar er in september nog sprake was van 2,8 procent.

En de economische groei in de Verenigde Staten zou volgend jaar maar 0,5 procent bedragen, waar de Fed eerder 1,2 procent naar voren schoof. Nadien zou de Amerikaanse economie weer aantrekken, met een groei van 1,6 procent in 2024 en 1,8 procent een jaar later.

De belangrijkste rentevoet staat nu op een vork van 4,25 tot 4,50 procent, het hoogste peil sinds 2007. De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, had eerder al aangegeven dat de Fed waarschijnlijk de rente minder sterk zou verhogen. Toch betekent dit nog niet het einde van de stijgende rentevoeten: de Fed verwacht dat de rentetarieven nog verder omhoog zullen gaan, tot boven de 5 procent. Concreet verwachten de Fed-beleidsmakers dat ze de rente tot 5,1 procent zullen moeten opvoeren om de inflatie onder controle te krijgen. Dat hoogste niveau was steviger dan waar economen in doorsnee op hadden gerekend en de Amerikaanse aandelenbeurzen speelden de kleine winsten die ze hadden dan ook direct kwijt. Met name techaandelen, die gevoeliger zijn voor een hoge rente, gingen omlaag. De inflatie in de Verenigde Staten lijkt intussen wel aan het afkoelen te zijn. In november bedroeg ze nog 7,1 procent, de vijfde daling op rij. In een speech na het rentebesluit zei Powell dat 'de inflatiegegevens voor oktober en november een welkome vertraging van de prijsstijgingen tonen, maar dat er meer bewijzen nodig zijn' dat de inflatie duurzaam vertraagt. De Fed verwacht overigens dat de inflatie volgend jaar maar zal afkoelen tot 3,1 procent, waar er in september nog sprake was van 2,8 procent. En de economische groei in de Verenigde Staten zou volgend jaar maar 0,5 procent bedragen, waar de Fed eerder 1,2 procent naar voren schoof. Nadien zou de Amerikaanse economie weer aantrekken, met een groei van 1,6 procent in 2024 en 1,8 procent een jaar later.