Ondanks waarschuwingen van kredietbeoordelaars en de toenemende druk uit China hebben president Barack Obama en het Congres maandag nog steeds geen akkoord bereikt over de verhoging van het schuldenplafond.

Zonder die verhoging kunnen de VS op 2 augustus hun schulden niet langer aflossen, wat een financiële catastrofe zou betekenen.

Intussen werkt de Republikeinse senaatsfractieleider Mitch McConnell met zijn Democratische collega Harry Reid aan een plan B. Dat zou Obama de mogelijkheid geven het plafond het komende jaar in drie stappen te verhogen met bijna 2,5 biljoen dollar.

1,5 biljoen euro besparen

Daartegenover zouden 1,5 biljoen euro bezuinigingen in een bestek van tien jaar staan. Intussen spreekt de Kamer van Volksvertegenwoordigers zich dinsdag uit over een voorstel van de Republikeinse meerderheid om het principe van een begroting in evenwicht grondwettelijk te verankeren. Dat voorstel wordt allicht geblokkeerd door de Democratische meerderheid in de Senaat. Ook Obama heeft reeds aangegeven dat hij zijn veto zou stellen.

Kloof

Zo blijft er een diepe kloof gapen tussen de Democraten van Obama en de Republikeinen. De Democraten willen de crisis in de openbare financiën aanpakken met een mix van bezuinigingen en belastingverhogingen, terwijl de Republieken niet van belastingverhogingen willen weten.

De crisis blijft intussen de financiële markten bezwaren. Op Wall Street sloten de effectenbeurzen maandag opnieuw lager. De Dow Jones verloor 0,8 procent. Vooral de banken kregen klappen. (Belga/SD)

Ondanks waarschuwingen van kredietbeoordelaars en de toenemende druk uit China hebben president Barack Obama en het Congres maandag nog steeds geen akkoord bereikt over de verhoging van het schuldenplafond. Zonder die verhoging kunnen de VS op 2 augustus hun schulden niet langer aflossen, wat een financiële catastrofe zou betekenen. Intussen werkt de Republikeinse senaatsfractieleider Mitch McConnell met zijn Democratische collega Harry Reid aan een plan B. Dat zou Obama de mogelijkheid geven het plafond het komende jaar in drie stappen te verhogen met bijna 2,5 biljoen dollar. 1,5 biljoen euro besparen Daartegenover zouden 1,5 biljoen euro bezuinigingen in een bestek van tien jaar staan. Intussen spreekt de Kamer van Volksvertegenwoordigers zich dinsdag uit over een voorstel van de Republikeinse meerderheid om het principe van een begroting in evenwicht grondwettelijk te verankeren. Dat voorstel wordt allicht geblokkeerd door de Democratische meerderheid in de Senaat. Ook Obama heeft reeds aangegeven dat hij zijn veto zou stellen.Kloof Zo blijft er een diepe kloof gapen tussen de Democraten van Obama en de Republikeinen. De Democraten willen de crisis in de openbare financiën aanpakken met een mix van bezuinigingen en belastingverhogingen, terwijl de Republieken niet van belastingverhogingen willen weten. De crisis blijft intussen de financiële markten bezwaren. Op Wall Street sloten de effectenbeurzen maandag opnieuw lager. De Dow Jones verloor 0,8 procent. Vooral de banken kregen klappen. (Belga/SD)