Alle lichten op groen voor renteverhoging in VS

Janet Yellen, voorzitter van het Federal Reserve System © REUTERS

De Amerikaanse arbeidsmarkt presteerde opnieuw sterker dan verwacht. Niets lijkt nu nog een renteverhoging in de Verenigde Staten in de weg te staan. De dollar stijgt licht.

In november kwamen er in de Verenigde Staten 211.000 nieuwe banen bij. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Het banenrapport lost zo voor de tweede maand op rij de verwachtingen in. Economen voorspelden dat de economie 200.000 banen zou creëren.

De werkloosheidsgraad in de grootste economie van de wereld blijft ongewijzigd op 5 procent. En ook de lonen blijven aantrekken. In november kreeg Joe Sixpack gemiddeld 2,3 procent meer op zijn rekening gestort dan een jaar eerder. Waarnemers houden dat laatste cijfer angstvallig in de gaten. Stijgende lonen zijn een voorbode van hogere prijzen, en dus inflatie.

De sterke prestaties van de Amerikaanse arbeidsmarkt lijken nu ook de laatste twijfelaars te overtuigen dat het nulrentebeleid in de Verenigde Staten op zijn laatste benen loopt. Volgens Bloomberg gelooft nu al drie kwart van de economen en strategen dat de Federale Reserve binnen twee weken de rente zal verhogen.

Op 16 december moet voorzitster Janet Yellen de knoop definitief doorhakken. Maar niets lijkt de econome nog in de weg te staan om de rente, die al sinds december 2008 op nul staat, te verhogen. Niet alleen is de arbeidsmarkt bijna volledig hersteld na de crisis. Sinds donderdag is de dollar ook verzwakt ten opzichte van de euro, omdat Yellens collega bij de Europese Centrale Bank Mario Draghi de markt teleurstelde met zijn nieuwe stimulusmaatregelen. Een zwakkere dollar is niet alleen goed voor de concurrentiepositie van de Amerikaanse economie. Een goedkopere munt maakt ingevoerde producten ook duurder, wat op zijn beurt voor een geutje inflatie zorgt.

Wall Street lijkt al lang vrede genomen te hebben met de hogere rente en opent nagenoeg vlak. De dollar stijgt licht tot 1,092 dollar per euro.

Jasper Vekeman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content