Agoria is voorstander van een invoering van slimme energiemeters in de huizen. Niet alleen zou het goed zijn voor de consument, er kunnen volgens Agoria ook potentieel enkele duizenden nieuwe jobs door gecreëerd worden.

Nieuwe diensten en innovatie

"Met slimme meters kan de energieproductie beter afgestemd worden op de energievraag en dus goedkoper worden. Bovendien blijkt uit het gebruik van slimme energiemeters in andere landen dat de consument zijn verbruik aanpast en een stuk goedkoper af is", zegt directeur-generaal Wilson De Pril van Agoria Vlaanderen.

"De slimme meter maakt het ook mogelijk om een reeks nieuwe diensten en innovaties, zoals het aan- en uitschakelen van huishoudtoestellen in functie van het elektriciteitsaanbod, via slimme netwerken te ontwikkelen." Dat kan volgens de technologiefederatie ook nieuwe jobs opleveren.

Sowieso zal Vlaanderen tijdens de komende jaren moeten investeren in nieuwe meters, zegt Agoria. Een groot deel van de 'mechanische' meters zijn immers aan het einde van hun levensduur.

Nederlands model

Volgens Agoria kan het Nederlandse model, waarbij de netbeheerder een basismodel slimme meter uitrolde waarbij de consument de keuze heeft bijkomende functies toe te voegen, als voorbeeld dienen. "Nu is dan ook het moment om ons meterpark te moderniseren en het voorbeeld van andere landen te volgen", zeg De Pril. "Als we blijven zitten met de oude mechanische meters dreigen de nettarieven en de marktprijzen hoger uit te vallen door het niet invoeren van de slimme meter."

Ook Nelectra, de federatie van de elektrosector in België, is voor het idee gewonnen. Maar die organisatie heeft wel enkele voorwaarden. Zo stelt die organisatie voor om de slimme meters in eerste instantie niet bij iedereen te plaatsen maar eerst bij eigenaars van zonnepanelen en stroomverbruikers die erom vragen.

De federatie benadrukt ook dat een slimme koppeling naar de installatie een absolute noodzaak is: elektrische verwarming en elektrische apparaten zoals diepvriezers, wasmachines en dergelijke die beschikken over een interface, moeten gekoppeld worden zodat er intelligent kan gestuurd worden. (Belga/NS)

Agoria is voorstander van een invoering van slimme energiemeters in de huizen. Niet alleen zou het goed zijn voor de consument, er kunnen volgens Agoria ook potentieel enkele duizenden nieuwe jobs door gecreëerd worden. "Met slimme meters kan de energieproductie beter afgestemd worden op de energievraag en dus goedkoper worden. Bovendien blijkt uit het gebruik van slimme energiemeters in andere landen dat de consument zijn verbruik aanpast en een stuk goedkoper af is", zegt directeur-generaal Wilson De Pril van Agoria Vlaanderen. "De slimme meter maakt het ook mogelijk om een reeks nieuwe diensten en innovaties, zoals het aan- en uitschakelen van huishoudtoestellen in functie van het elektriciteitsaanbod, via slimme netwerken te ontwikkelen." Dat kan volgens de technologiefederatie ook nieuwe jobs opleveren. Sowieso zal Vlaanderen tijdens de komende jaren moeten investeren in nieuwe meters, zegt Agoria. Een groot deel van de 'mechanische' meters zijn immers aan het einde van hun levensduur. Volgens Agoria kan het Nederlandse model, waarbij de netbeheerder een basismodel slimme meter uitrolde waarbij de consument de keuze heeft bijkomende functies toe te voegen, als voorbeeld dienen. "Nu is dan ook het moment om ons meterpark te moderniseren en het voorbeeld van andere landen te volgen", zeg De Pril. "Als we blijven zitten met de oude mechanische meters dreigen de nettarieven en de marktprijzen hoger uit te vallen door het niet invoeren van de slimme meter." Ook Nelectra, de federatie van de elektrosector in België, is voor het idee gewonnen. Maar die organisatie heeft wel enkele voorwaarden. Zo stelt die organisatie voor om de slimme meters in eerste instantie niet bij iedereen te plaatsen maar eerst bij eigenaars van zonnepanelen en stroomverbruikers die erom vragen. De federatie benadrukt ook dat een slimme koppeling naar de installatie een absolute noodzaak is: elektrische verwarming en elektrische apparaten zoals diepvriezers, wasmachines en dergelijke die beschikken over een interface, moeten gekoppeld worden zodat er intelligent kan gestuurd worden. (Belga/NS)