Het ACV ziet voor de overheid besparingskansen bij de dienstencheques. Die mogen gerust wat duurder worden, vindt voorzitter Luc Cortebeeck. Cortebeeck vindt de dienstencheques een goede tewerkstellingsmaatregel. "Ze bieden soelaas aan mensen die met twee uit werken gaan," zegt hij vandaag in De Morgen. "Alleen betalen we ze nu ver onder de prijs van zwartwerk. Het mag wel een beetje meer zijn zeker?"

De vakbondsman heeft alvast liever dat de overheid bespaart op dit soort subsidies dan op de gezondheidszorg en pensioenen. Tegelijk moet de overheid volgens hem ook op zoek naar nieuwe inkomsten.

Uit een studie van de KU Leuven blijkt dat de kostprijs van het systeem van de dienstencheques voor de overheid sterk is gestegen. Vorig jaar kwam die voor heel België uit op 2,2 miljard euro, waarvan 1,3 miljard voor Vlaanderen. In 2004 was dag nog 84 miljoen euro. De terugverdieneffecten waren volgens de studie veeleer beperkt.

'Geen besparing maar lastenverhoging'

N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon heeft al gereageerd op Cortebeeck. Volgens hem komt het duurder maken van dienstencheques neer op een belastingverhoging voor de middenklasse. "Het eerste voorstel dat ze doen om te besparen is op de middenklasse, de werkende mensen, gericht," dixit Jambon. Voor hem gaat het om een lastenverhoging en niet om een besparing.

Volgens Jambon heeft het systeem van de dienstencheques het zwartwerk grotendeels verdrongen. (Belga/KVDA)

Het ACV ziet voor de overheid besparingskansen bij de dienstencheques. Die mogen gerust wat duurder worden, vindt voorzitter Luc Cortebeeck. Cortebeeck vindt de dienstencheques een goede tewerkstellingsmaatregel. "Ze bieden soelaas aan mensen die met twee uit werken gaan," zegt hij vandaag in De Morgen. "Alleen betalen we ze nu ver onder de prijs van zwartwerk. Het mag wel een beetje meer zijn zeker?" De vakbondsman heeft alvast liever dat de overheid bespaart op dit soort subsidies dan op de gezondheidszorg en pensioenen. Tegelijk moet de overheid volgens hem ook op zoek naar nieuwe inkomsten. Uit een studie van de KU Leuven blijkt dat de kostprijs van het systeem van de dienstencheques voor de overheid sterk is gestegen. Vorig jaar kwam die voor heel België uit op 2,2 miljard euro, waarvan 1,3 miljard voor Vlaanderen. In 2004 was dag nog 84 miljoen euro. De terugverdieneffecten waren volgens de studie veeleer beperkt. 'Geen besparing maar lastenverhoging' N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon heeft al gereageerd op Cortebeeck. Volgens hem komt het duurder maken van dienstencheques neer op een belastingverhoging voor de middenklasse. "Het eerste voorstel dat ze doen om te besparen is op de middenklasse, de werkende mensen, gericht," dixit Jambon. Voor hem gaat het om een lastenverhoging en niet om een besparing. Volgens Jambon heeft het systeem van de dienstencheques het zwartwerk grotendeels verdrongen. (Belga/KVDA)