De ACLVB gaat akkoord met een loonmarge van 0,8 procent, een herverdeling van de welzijnsenveloppe en de inwerkingtreding van het "mini-akkoord" van midden december en de eindeloopbaanmaatregelen.

De liberale vakbond zal de onderhandelingen over de beschikbaarheid van SWT'ers wel verderzetten met de sociale partners.

Ondanks de goedkeuring van het sociaal akkoord blijft de ACLVB zich verzetten tegen de indexsprong en blijft ze ijveren voor een rechtvaardige tax-shift.

Nipte meerderheid ACV

Tijdens de algemene raad het ACV werden er 147 stemmen geteld vóór het ontwerpakkoord en 135 tegen. Er waren ook 17 onthoudingen, zo bleek na afloop van de bijeenkomst van het 300-tal afgevaardigden uit de verschillende verbonden en centrales van het ACV.

De ACV-beroepscentrale ACVBIE had al via twitter laten weten dat de achterban het ontwerp van sociaal akkoord nipt heeft goedgekeurd met 52,5 procent. De grootste centrale binnen het ACV had het ontwerp dan weer nipt afgeschoten.

Voorzitter Marc Leemans had voor de aanvang van de algemene raad van het ACV al acties aangekondigd tegen 'wat niet in het akkoord met de werkgevers staat'. "We hebben nog geen enkele tegemoetkoming van de regering gekregen", haalt hij uit.

Leemans somt op: "de indexsprong, de tax-shift, de aanpak van de werklozen, de beschikbaarheid van SWT'ers. Deze regering rijdt niet voor de gewone mens."

Aan welke acties het ACV werkt, is nog niet duidelijk. "Alle mogelijke acties", aldus Leemans.

Acties samen met ABVV

Het ABVV wil samen met het ACV en het ACLVB een actieplan opstellen. De socialistische vakbond verliet nog voor het einde van de gesprekken de Groep van Tien omdat het het onaanvaardbaar vond dat de indexsprong behouden bleef.

"Wij blijven het asociaal karakter van de regering-Michel aanklagen", zei Rudy De Leeuw, voorzitter van het ABVV, na afloop van het federaal comité.

De Leeuw wil echter geen soloslim spelen, maar in gemeenschappelijk vakbondsfront met het ACV de strijd blijven voortzetten tegen de indexsprong, de beschikbaarheid van de SWT'ers, de tax-shift en de aanpak van de werklozen. "Er komen enkel acties samen met het ACV", benadrukt De Leeuw. Wat het actieplan inhoudt, zal pas duidelijk worden na overleg met de christelijke vakbond.

Dinsdagnamiddag trekt De Leeuw naar het VBO "om te zeggen waar het op staat". "Het verzet tegen deze regering blijft. Want we weten niet waar ze gaat stoppen met het invoeren van asociale maatregelen."

Vorige week liet Erwin De Deyn, voorzitter de socialistische bediendenbond BBTK, al verstaan geen voorstander te zijn van nieuwe stakingen en dat de band met het ACV niet mag worden doorgeknipt.(Belga/NS)

De ACLVB gaat akkoord met een loonmarge van 0,8 procent, een herverdeling van de welzijnsenveloppe en de inwerkingtreding van het "mini-akkoord" van midden december en de eindeloopbaanmaatregelen. De liberale vakbond zal de onderhandelingen over de beschikbaarheid van SWT'ers wel verderzetten met de sociale partners. Ondanks de goedkeuring van het sociaal akkoord blijft de ACLVB zich verzetten tegen de indexsprong en blijft ze ijveren voor een rechtvaardige tax-shift.Tijdens de algemene raad het ACV werden er 147 stemmen geteld vóór het ontwerpakkoord en 135 tegen. Er waren ook 17 onthoudingen, zo bleek na afloop van de bijeenkomst van het 300-tal afgevaardigden uit de verschillende verbonden en centrales van het ACV.De ACV-beroepscentrale ACVBIE had al via twitter laten weten dat de achterban het ontwerp van sociaal akkoord nipt heeft goedgekeurd met 52,5 procent. De grootste centrale binnen het ACV had het ontwerp dan weer nipt afgeschoten. Voorzitter Marc Leemans had voor de aanvang van de algemene raad van het ACV al acties aangekondigd tegen 'wat niet in het akkoord met de werkgevers staat'. "We hebben nog geen enkele tegemoetkoming van de regering gekregen", haalt hij uit.Leemans somt op: "de indexsprong, de tax-shift, de aanpak van de werklozen, de beschikbaarheid van SWT'ers. Deze regering rijdt niet voor de gewone mens." Aan welke acties het ACV werkt, is nog niet duidelijk. "Alle mogelijke acties", aldus Leemans. Het ABVV wil samen met het ACV en het ACLVB een actieplan opstellen. De socialistische vakbond verliet nog voor het einde van de gesprekken de Groep van Tien omdat het het onaanvaardbaar vond dat de indexsprong behouden bleef. "Wij blijven het asociaal karakter van de regering-Michel aanklagen", zei Rudy De Leeuw, voorzitter van het ABVV, na afloop van het federaal comité. De Leeuw wil echter geen soloslim spelen, maar in gemeenschappelijk vakbondsfront met het ACV de strijd blijven voortzetten tegen de indexsprong, de beschikbaarheid van de SWT'ers, de tax-shift en de aanpak van de werklozen. "Er komen enkel acties samen met het ACV", benadrukt De Leeuw. Wat het actieplan inhoudt, zal pas duidelijk worden na overleg met de christelijke vakbond. Dinsdagnamiddag trekt De Leeuw naar het VBO "om te zeggen waar het op staat". "Het verzet tegen deze regering blijft. Want we weten niet waar ze gaat stoppen met het invoeren van asociale maatregelen."Vorige week liet Erwin De Deyn, voorzitter de socialistische bediendenbond BBTK, al verstaan geen voorstander te zijn van nieuwe stakingen en dat de band met het ACV niet mag worden doorgeknipt.(Belga/NS)