Cijfers van de VDAB tonen nochtans dat veel werkzoekenden wel ondernemerschapsambities koesteren, maar het aantal werkzoekenden dat uiteindelijk kiest voor een zelfstandige baan, schommelt tussen de 2 en 3 procent. Wie vanuit de werkloosheid een eigen zaak begint, verliest dan ook vanaf dag één zijn werkloosheidsuitkering en wordt bij de opstart dus meteen geconfronteerd met een inkomensonzekerheid.

Daarom lanceerde Vlaams minister van Werk Philippe Muyters op 15 maart 2018 een premie voor werzoekende 45-plussers die een eigen zaak starten. Het eerste kwartaal krijgt de werkzoekende elke maand 1.000 euro. Daarna daalt het bedrag elk drie maanden met 100 euro, om na 2 jaar volledig uit te doven.

Sinds de start van het premiesysteem zijn er 76 aanvragen ingediend. Daarvan zijn er 61 goedgekeurd. 14 aanvragen werden geweigerd omdat ze niet voldeden aan de voorwaarden en 1 dossier is nog in behandeling.

Cijfers van de VDAB tonen nochtans dat veel werkzoekenden wel ondernemerschapsambities koesteren, maar het aantal werkzoekenden dat uiteindelijk kiest voor een zelfstandige baan, schommelt tussen de 2 en 3 procent. Wie vanuit de werkloosheid een eigen zaak begint, verliest dan ook vanaf dag één zijn werkloosheidsuitkering en wordt bij de opstart dus meteen geconfronteerd met een inkomensonzekerheid.Daarom lanceerde Vlaams minister van Werk Philippe Muyters op 15 maart 2018 een premie voor werzoekende 45-plussers die een eigen zaak starten. Het eerste kwartaal krijgt de werkzoekende elke maand 1.000 euro. Daarna daalt het bedrag elk drie maanden met 100 euro, om na 2 jaar volledig uit te doven.Sinds de start van het premiesysteem zijn er 76 aanvragen ingediend. Daarvan zijn er 61 goedgekeurd. 14 aanvragen werden geweigerd omdat ze niet voldeden aan de voorwaarden en 1 dossier is nog in behandeling.