Dat blijkt uit cijfers die minister van Financiën Johan Van Overtveldt(N-VA) verstrekte op vraag van Griet Smaers (CD&V). Het Kamerlid dringt aan op een betere invorderingsprocedure.

Een groot deel van het bedrag, 1,7 miljard euro, zit in insolventiedossiers, zoals vereffeningen, faillissementen en collectieve schuldenregeling. Daarnaast zit ook 1,3 miljard euro in betwisting en 700 miljoen in lopende onderzoeken en invorderingsprocedures. Dit zijn onder meer beslagprocedures, onderzoeken naar nalatenschappen en tussenkomsten van de bemiddelingsdienst. Zo'n 0,85 procent van het geld is definitief niet invorderbaar.

'4 miljard scheelt veel'

"Vier miljard euro scheelt veel in deze tijden van besparingen en begrotingsperikelen", zegt Smaers. "Om de belastingen efficiënter in te vorderen moet er een geharmoniseerde invorderingsprocedure komen. Er moet meer ingezet worden op een effectiever invorderingsbeleid, want we missen serieuze inkomsten. Deze 4 miljard moet gereduceerd worden."

Het Kamerlid roept de minister van Financiën op om werk te maken van zijn fraudeplan.

(Belga/RR)

Dat blijkt uit cijfers die minister van Financiën Johan Van Overtveldt(N-VA) verstrekte op vraag van Griet Smaers (CD&V). Het Kamerlid dringt aan op een betere invorderingsprocedure.Een groot deel van het bedrag, 1,7 miljard euro, zit in insolventiedossiers, zoals vereffeningen, faillissementen en collectieve schuldenregeling. Daarnaast zit ook 1,3 miljard euro in betwisting en 700 miljoen in lopende onderzoeken en invorderingsprocedures. Dit zijn onder meer beslagprocedures, onderzoeken naar nalatenschappen en tussenkomsten van de bemiddelingsdienst. Zo'n 0,85 procent van het geld is definitief niet invorderbaar. "Vier miljard euro scheelt veel in deze tijden van besparingen en begrotingsperikelen", zegt Smaers. "Om de belastingen efficiënter in te vorderen moet er een geharmoniseerde invorderingsprocedure komen. Er moet meer ingezet worden op een effectiever invorderingsbeleid, want we missen serieuze inkomsten. Deze 4 miljard moet gereduceerd worden." Het Kamerlid roept de minister van Financiën op om werk te maken van zijn fraudeplan.(Belga/RR)