"Maar veel werkenden zijn nog arm, wat aantoont dat het niet alleen gaat om het scheppen van banen, maar om het scheppen van kwaliteitsbanen." Dat zegt Europees commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen.

De Belgische commissaris stelde dinsdag de recentste evaluatie voor van de werkgelegenheids- en sociale ontwikkelingen in Europa. De resultaten zijn bemoedigend, zegt Thyssen.

Hoogste cijfer ooit

Zo zijn 232 miljoen Europeanen aan het werk, het hoogste cijfer ooit gemeten. Daarmee staat de werkgelegenheidsgraad op 71,1 procent, wat de EU zelfs in staat stelt tegen 2020 zijn doelstelling van 75 procent te bereiken. "Onze inspanningen van de laatste jaren beginnen vruchten af te werpen. Onze economieën blijven banen creëren, en het besteedbare inkomen van huishoudens is gestegen", reageert Thyssen.

Toch zitten nog steeds 20,1 miljoen Europeanen zonder werk, waaronder 4,2 miljoen jongeren. De werkloosheidsgraad bedraagt 8,3 procent, in België is dat volgens de recentste Eurostat-cijfers 7,9 procent.

Thyssen wijst erop dat er dan wel jobs gecreëerd worden in Europa, maar dat het jobs van hoge kwaliteit moeten zijn. "De samenlevingen en de arbeidsmarkten veranderen door nieuwe technologieën en nieuwe vormen van werk. Daarmee komen er nieuwe kansen, maar ook nieuwe uitdagingen, en moeten we ervoor zorgen dat niemand aan zijn lot wordt overgelaten." (Belga/NS)

"Maar veel werkenden zijn nog arm, wat aantoont dat het niet alleen gaat om het scheppen van banen, maar om het scheppen van kwaliteitsbanen." Dat zegt Europees commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen. De Belgische commissaris stelde dinsdag de recentste evaluatie voor van de werkgelegenheids- en sociale ontwikkelingen in Europa. De resultaten zijn bemoedigend, zegt Thyssen. Zo zijn 232 miljoen Europeanen aan het werk, het hoogste cijfer ooit gemeten. Daarmee staat de werkgelegenheidsgraad op 71,1 procent, wat de EU zelfs in staat stelt tegen 2020 zijn doelstelling van 75 procent te bereiken. "Onze inspanningen van de laatste jaren beginnen vruchten af te werpen. Onze economieën blijven banen creëren, en het besteedbare inkomen van huishoudens is gestegen", reageert Thyssen. Toch zitten nog steeds 20,1 miljoen Europeanen zonder werk, waaronder 4,2 miljoen jongeren. De werkloosheidsgraad bedraagt 8,3 procent, in België is dat volgens de recentste Eurostat-cijfers 7,9 procent. Thyssen wijst erop dat er dan wel jobs gecreëerd worden in Europa, maar dat het jobs van hoge kwaliteit moeten zijn. "De samenlevingen en de arbeidsmarkten veranderen door nieuwe technologieën en nieuwe vormen van werk. Daarmee komen er nieuwe kansen, maar ook nieuwe uitdagingen, en moeten we ervoor zorgen dat niemand aan zijn lot wordt overgelaten." (Belga/NS)