Het toezicht wordt uitgeoefend door het nieuw opgerichte comité voor systeemrisico's en systeemrelevante financiële instellingen (CSRSFI), zo is maandag meegedeeld.

De instellingen - de zogenaamde systeemrelevante financiële instellingen - moeten hun geplande strategische beslissingen voorleggen aan het CSRSFI.

Dat comité kan zich tegen de beslissingen verzetten als die "indruisen tegen een gezond en voorzichtig beleid, of indien ze een negatieve weerslag kunnen hebben op de stabiliteit van het financiële stelsel", aldus een persbericht van de Nationale Bank van België.

De vijftien instellingen zijn de kredietinstellingen BNP Paribas Fortis, Dexia Bank België, ING België en KBC Bank; de verzekeringsondernemingen AG Insurance, Axa Belgium, Ethias en KBC Verzekeringen; de verzekeringsholding Ageas; de financiële vennootschappen Dexia NV en KBC Group; en nog vier financiële actoren (Euroclear Bank, Euroclear SA, Euroclear Belgium (C.I.K. SA/NV) en Bank of New York Mellon).

Het CSRSFI werd opgericht als tussenstap in de overgang naar een nieuw toezichtsmodel (het zogenaamde "Twin Peaks"-model) voor banken en verzekeraars. Dan zal al het prudentiële toezicht in handen komen van de Nationale Bank.

Het comité voor systeemrisico's en systeemrelevante financiële instellingen is nog een joint venture tussen de Nationale Bank en de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA).

Correctie: Een eerste versie van dit artikel had het over 13 financiële instellingen. Dat is fout. Het moeten er 15 zijn. Onze excuses.

Het toezicht wordt uitgeoefend door het nieuw opgerichte comité voor systeemrisico's en systeemrelevante financiële instellingen (CSRSFI), zo is maandag meegedeeld. De instellingen - de zogenaamde systeemrelevante financiële instellingen - moeten hun geplande strategische beslissingen voorleggen aan het CSRSFI. Dat comité kan zich tegen de beslissingen verzetten als die "indruisen tegen een gezond en voorzichtig beleid, of indien ze een negatieve weerslag kunnen hebben op de stabiliteit van het financiële stelsel", aldus een persbericht van de Nationale Bank van België. De vijftien instellingen zijn de kredietinstellingen BNP Paribas Fortis, Dexia Bank België, ING België en KBC Bank; de verzekeringsondernemingen AG Insurance, Axa Belgium, Ethias en KBC Verzekeringen; de verzekeringsholding Ageas; de financiële vennootschappen Dexia NV en KBC Group; en nog vier financiële actoren (Euroclear Bank, Euroclear SA, Euroclear Belgium (C.I.K. SA/NV) en Bank of New York Mellon). Het CSRSFI werd opgericht als tussenstap in de overgang naar een nieuw toezichtsmodel (het zogenaamde "Twin Peaks"-model) voor banken en verzekeraars. Dan zal al het prudentiële toezicht in handen komen van de Nationale Bank. Het comité voor systeemrisico's en systeemrelevante financiële instellingen is nog een joint venture tussen de Nationale Bank en de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA). Correctie: Een eerste versie van dit artikel had het over 13 financiële instellingen. Dat is fout. Het moeten er 15 zijn. Onze excuses.