De Europese Commissie wil het aanbod van Europese groenten en fruit inperken. Op die manier moet vermeden worden dat de prijzen zouden inklappen als gevolg van de Russische boycot. Daarnaast maakt de Commissie 125 miljoen euro vrij om het verlies aan inkomsten voor de betrokken landbouwers te compenseren.

De uitzonderlijke maatregelen 'zullen het totale aanbod van bepaalde soorten fruit en groenten op de Europese markt terugdringen wanneer de prijsdruk de komende maanden te groot wordt', verduidelijkt eurocommissaris Dacian Ciolos. 'Alle landbouwers van de betrokken producten zullen de marktondersteunende maatregelen kunnen treffen waar zij dat mogelijk achten.'

Concreet gaat het om tomaten, wortelen, witte kool, paprika's, bloemkool, komkommers, augurken, aardappelen, appels, peren, rood fruit, tafeldruiven en kiwi's. Voor Vlaanderen gaat het in eerste instantie om peren, appelen, tomaten en paprika's. 'De markt voor deze producten is in volle oogst. Voor de meeste producten zijn geen opslagmogelijkheden of ontbreekt een alternatieve markt', argumenteert de Commissie.

Steun voor grote Belgische leveranciers

Onder meer de Belgische landbouwbedrijven zullen als grotere leveranciers aan Rusland van de steun kunnen genieten, bevestigt men in Europese kringen. Daarnaast zullen vooral Polen, Litouwen en Nederland op steun kunnen rekenen.

Wanneer de maatregelen geformaliseerd zijn, allicht binnen enkele weken, zullen ze retroactief ingaan vanaf maandag 18 augustus.

Op 5 september is ook een uitzonderlijke bijeenkomst gepland van de Europese landbouwministers, om de impact van het Russische invoerverbod opnieuw te bekijken.

Boerenbond vindt budget ontoereikend

De Boerenbond is tevreden dat de Europese Commissie maatregelen treft, maar onderstreept dat extra inspanningen nodig zullen zijn. 'Het voorziene budget van 125 miljoen euro zou ontoereikend kunnen zijn om het nodige effect te hebben', waarschuwt topman Piet Vantemsche. 'Op langere termijn zijn andere maatregelen nodig om de markt te heroriënteren', waarschuwt de Boerenbond. Op Europees vlak vindt de Boerenbond tot slot dat ook buiten de budgeten voor landbouw geld moet worden vrijgemaakt, 'als teken van solidariteit'. (Belga/WB)

De Europese Commissie wil het aanbod van Europese groenten en fruit inperken. Op die manier moet vermeden worden dat de prijzen zouden inklappen als gevolg van de Russische boycot. Daarnaast maakt de Commissie 125 miljoen euro vrij om het verlies aan inkomsten voor de betrokken landbouwers te compenseren.De uitzonderlijke maatregelen 'zullen het totale aanbod van bepaalde soorten fruit en groenten op de Europese markt terugdringen wanneer de prijsdruk de komende maanden te groot wordt', verduidelijkt eurocommissaris Dacian Ciolos. 'Alle landbouwers van de betrokken producten zullen de marktondersteunende maatregelen kunnen treffen waar zij dat mogelijk achten.' Concreet gaat het om tomaten, wortelen, witte kool, paprika's, bloemkool, komkommers, augurken, aardappelen, appels, peren, rood fruit, tafeldruiven en kiwi's. Voor Vlaanderen gaat het in eerste instantie om peren, appelen, tomaten en paprika's. 'De markt voor deze producten is in volle oogst. Voor de meeste producten zijn geen opslagmogelijkheden of ontbreekt een alternatieve markt', argumenteert de Commissie. Onder meer de Belgische landbouwbedrijven zullen als grotere leveranciers aan Rusland van de steun kunnen genieten, bevestigt men in Europese kringen. Daarnaast zullen vooral Polen, Litouwen en Nederland op steun kunnen rekenen. Wanneer de maatregelen geformaliseerd zijn, allicht binnen enkele weken, zullen ze retroactief ingaan vanaf maandag 18 augustus. Op 5 september is ook een uitzonderlijke bijeenkomst gepland van de Europese landbouwministers, om de impact van het Russische invoerverbod opnieuw te bekijken. De Boerenbond is tevreden dat de Europese Commissie maatregelen treft, maar onderstreept dat extra inspanningen nodig zullen zijn. 'Het voorziene budget van 125 miljoen euro zou ontoereikend kunnen zijn om het nodige effect te hebben', waarschuwt topman Piet Vantemsche. 'Op langere termijn zijn andere maatregelen nodig om de markt te heroriënteren', waarschuwt de Boerenbond. Op Europees vlak vindt de Boerenbond tot slot dat ook buiten de budgeten voor landbouw geld moet worden vrijgemaakt, 'als teken van solidariteit'. (Belga/WB)