Grouwels maakte haar plannen bekend tijdens de presentatie van het beleidsplan voor de haven van Brussel 2010-2014.

De belangrijkste projecten die eraan komen zijn de ontwikkeling van de site Schaarbeek-Vorming voor logistieke activiteiten, de herbestemming van een terrein van 8 hectare aan de Havenlaan, de renovatie en de bouw van enkele bruggen over het kanaal en de uitbouw van twee passagiersterminals om de toeristische aantrekkingskracht van het kanaal en Brussel te stimuleren.

Het ambitieuze plan van Grouwels steunt op de volgende pijlers: economie en tewerkstelling, innovatie en duurzame ontwikkeling, recreatie en ontspanning, en als onderdeel in het stadslandschap.

Dat betekent onder meer dat de huidige containerterminal in de voorhaven uitgebreid wordt op het gebied van capaciteit en dienstverlening. Daarbij worden ook bruggen verhoogd en nieuwe gebouwd, wat vooral fietsers en voetgangers ten goede komt.

Volgens de minister zijn hogere bruggen nodig om Brussel via het water beter te ontsluiten in het zuiden (Anderlecht).

Grouwels maakte haar plannen bekend tijdens de presentatie van het beleidsplan voor de haven van Brussel 2010-2014. De belangrijkste projecten die eraan komen zijn de ontwikkeling van de site Schaarbeek-Vorming voor logistieke activiteiten, de herbestemming van een terrein van 8 hectare aan de Havenlaan, de renovatie en de bouw van enkele bruggen over het kanaal en de uitbouw van twee passagiersterminals om de toeristische aantrekkingskracht van het kanaal en Brussel te stimuleren. Het ambitieuze plan van Grouwels steunt op de volgende pijlers: economie en tewerkstelling, innovatie en duurzame ontwikkeling, recreatie en ontspanning, en als onderdeel in het stadslandschap. Dat betekent onder meer dat de huidige containerterminal in de voorhaven uitgebreid wordt op het gebied van capaciteit en dienstverlening. Daarbij worden ook bruggen verhoogd en nieuwe gebouwd, wat vooral fietsers en voetgangers ten goede komt.Volgens de minister zijn hogere bruggen nodig om Brussel via het water beter te ontsluiten in het zuiden (Anderlecht).