De stemming in de Zwitserse industrie is drastisch achteruitgegaan nadat de Zwitserse centrale bank besliste om de minimumkoers voor de frank ten opzichte van de euro op te geven. De centrale bank stapte af van haar minimumkoers van 1,20 frank per euro. Met die minimumkoers wilde de Zwitserse centrale bank een te sterke opwaardering van de frank verhinderen.

De inkoopmanagersindex voor de productiesector daalde in januari met 5,4 punten tot 48,2 punten. Een waarde boven de 50 duidt op groei. Een dergelijke daling in een maand tijd vindt zeer zelden plaats.

Moelijkheden exportbedrijven

Een sterke frank maakt het voor Zwitserse exportbedrijven moeilijker om hun waren in het buitenland te verkopen. Bovendien worden ook vakanties in Zwitserland duurder voor buitenlandse toeristen, met nefaste gevolgen voor de grote toeristische sector in Zwitserland.

Door de lage rente in de eurozone en de aangekondigde aankopen van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank (ECB) is de frank nog aantrekkelijker geworden. Sinds het opgeven van de minimumkoers won de munt al meer dan tien procent aan waarde. (Belga/NS)

De stemming in de Zwitserse industrie is drastisch achteruitgegaan nadat de Zwitserse centrale bank besliste om de minimumkoers voor de frank ten opzichte van de euro op te geven. De centrale bank stapte af van haar minimumkoers van 1,20 frank per euro. Met die minimumkoers wilde de Zwitserse centrale bank een te sterke opwaardering van de frank verhinderen. De inkoopmanagersindex voor de productiesector daalde in januari met 5,4 punten tot 48,2 punten. Een waarde boven de 50 duidt op groei. Een dergelijke daling in een maand tijd vindt zeer zelden plaats.Een sterke frank maakt het voor Zwitserse exportbedrijven moeilijker om hun waren in het buitenland te verkopen. Bovendien worden ook vakanties in Zwitserland duurder voor buitenlandse toeristen, met nefaste gevolgen voor de grote toeristische sector in Zwitserland. Door de lage rente in de eurozone en de aangekondigde aankopen van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank (ECB) is de frank nog aantrekkelijker geworden. Sinds het opgeven van de minimumkoers won de munt al meer dan tien procent aan waarde. (Belga/NS)