Naar aanleiding van de bezorgdheden had dee op drie na grootste aandeelhouder van SABMiller, het Zuid-Afrikaanse investeringsfonds PIC vorige week een gesprek met InBev-topman Carlos Brito.

Beursnotering Johannesberg

PIC, voluit Public Investment Corp, is een investeringsfonds van de Zuid-Afrikaanse overheid en heeft 3,14 procent van SABMiller in handen. Het fonds keerde zich nog voor het eerste officiële bod van AB InBev al tegen de operatie. "We zouden een soort monopolie creëren, met ernstige impact op de wereldeconomie en de biermarkt in het algemeen", klonk het toen.

Nu beide partijen akkoord zijn over een samensmelting, eist PIC dat het nieuw gevormde bedrijf op de beurs van Johannesburg zou noteren en dat de lokale jobs behouden blijven, zo heeft woordvoerder Sekgoela Sekgoela aan het financiële agentschap Bloomberg gezegd.

Secundaire sectoren steunen

PIC vindt ook dat AB InBev de secundaire sectoren die gelinkt zijn aan de brouwactiviteiten, zoals de landbouw, moet steunen. Het investeringsfonds vroeg Brito ook hoe de overname de Zuid-Afrikaanse economie zou bevorderen.

SABMiller heeft zijn hoofdkantoor in Londen, maar heeft roots in het negentiende-eeuwse Johannesburg. AB InBev ging eerder deze maand akkoord met een overname van het bedrijf voor bijna 106 miljard dollar. Zo zou een brouwerij gecreëerd worden die één op de drie biertjes wereldwijd verkoopt. De deal is echter nog niet rond. De twee bedrijven hebben nog tot 28 oktober de tijd om een formeel akkoord te vinden. (Belga/NS)

Naar aanleiding van de bezorgdheden had dee op drie na grootste aandeelhouder van SABMiller, het Zuid-Afrikaanse investeringsfonds PIC vorige week een gesprek met InBev-topman Carlos Brito. PIC, voluit Public Investment Corp, is een investeringsfonds van de Zuid-Afrikaanse overheid en heeft 3,14 procent van SABMiller in handen. Het fonds keerde zich nog voor het eerste officiële bod van AB InBev al tegen de operatie. "We zouden een soort monopolie creëren, met ernstige impact op de wereldeconomie en de biermarkt in het algemeen", klonk het toen.Nu beide partijen akkoord zijn over een samensmelting, eist PIC dat het nieuw gevormde bedrijf op de beurs van Johannesburg zou noteren en dat de lokale jobs behouden blijven, zo heeft woordvoerder Sekgoela Sekgoela aan het financiële agentschap Bloomberg gezegd. PIC vindt ook dat AB InBev de secundaire sectoren die gelinkt zijn aan de brouwactiviteiten, zoals de landbouw, moet steunen. Het investeringsfonds vroeg Brito ook hoe de overname de Zuid-Afrikaanse economie zou bevorderen.SABMiller heeft zijn hoofdkantoor in Londen, maar heeft roots in het negentiende-eeuwse Johannesburg. AB InBev ging eerder deze maand akkoord met een overname van het bedrijf voor bijna 106 miljard dollar. Zo zou een brouwerij gecreëerd worden die één op de drie biertjes wereldwijd verkoopt. De deal is echter nog niet rond. De twee bedrijven hebben nog tot 28 oktober de tijd om een formeel akkoord te vinden. (Belga/NS)