Het zonnige en winderige weer hebben ervoor gezorgd dat zonnepanelen en windturbines maandag (te) veel stroom produceerden.

In combinatie met een laag verbruik op paasmaandag, heeft de productie door zon en wind geleid tot een enorm overschot aan elektriciteit. Het verschil tussen productie en verbruik liep op tot ruim 1.000 megawatt - zowat een zevende van het verbruik (7.100 megawatt) - berekende De Tijd dinsdag.

Om te voorkomen dat het stroomnet crasht, moet hoogspanningsnetbeheerder Elia dergelijke 'onbalansen' - het verschil tussen productie en verbruik - wegwerken. "We hebben gevraagd enkele centrales meteen stil te leggen", zegt woordvoerster Lise Mulpas. "We hebben stroom naar Frankrijk kunnen uitvoeren. Ook de pompen van de waterkrachtcentrale van Coo werden uitzonderlijk overdag ingeschakeld", voegt ze eraan toe.

Dat er na een winter met dreigende stroomtekorten onmiddellijk overschotten zijn bij de eerste zon, lijkt op het eerste gezicht opmerkelijk. Toch waarschuwt Elia dat de stroomvoorziening volgende winter kritiek wordt, doordat een aantal producenten de voorbije maanden hebben aangekondigd gascentrales te zullen sluiten.

"Gascentrales zijn nodig op windstille koude winterdagen, wanneer de vraag hoog is en er nauwelijks productie van zonnepanelen en windparken is", verduidelijkt Jacques Vandermeiren, algemeen directeur van Elia aan De Tijd.. (Belga/BO)

Het zonnige en winderige weer hebben ervoor gezorgd dat zonnepanelen en windturbines maandag (te) veel stroom produceerden.In combinatie met een laag verbruik op paasmaandag, heeft de productie door zon en wind geleid tot een enorm overschot aan elektriciteit. Het verschil tussen productie en verbruik liep op tot ruim 1.000 megawatt - zowat een zevende van het verbruik (7.100 megawatt) - berekende De Tijd dinsdag. Om te voorkomen dat het stroomnet crasht, moet hoogspanningsnetbeheerder Elia dergelijke 'onbalansen' - het verschil tussen productie en verbruik - wegwerken. "We hebben gevraagd enkele centrales meteen stil te leggen", zegt woordvoerster Lise Mulpas. "We hebben stroom naar Frankrijk kunnen uitvoeren. Ook de pompen van de waterkrachtcentrale van Coo werden uitzonderlijk overdag ingeschakeld", voegt ze eraan toe. Dat er na een winter met dreigende stroomtekorten onmiddellijk overschotten zijn bij de eerste zon, lijkt op het eerste gezicht opmerkelijk. Toch waarschuwt Elia dat de stroomvoorziening volgende winter kritiek wordt, doordat een aantal producenten de voorbije maanden hebben aangekondigd gascentrales te zullen sluiten. "Gascentrales zijn nodig op windstille koude winterdagen, wanneer de vraag hoog is en er nauwelijks productie van zonnepanelen en windparken is", verduidelijkt Jacques Vandermeiren, algemeen directeur van Elia aan De Tijd.. (Belga/BO)