ZNA, de grootste ziekenhuisgroep van België, financiert 10 procent van de investeringen met eigen middelen. De overige 90 procent komt van de Vlaamse en federale overheid. De grootste projecten starten vanaf 2015 om in de periode 2016-'18 op kruissnelheid te zitten. In 2020 moet het bouwprogramma afgerond zijn, meldt Bruno Holthof, de CEO van ZNA.

ZNA ontstond begin 2004 als koepel boven de voormalige Antwerpse OCMW-ziekenhuizen en kroop in 2008 uit de rode cijfers. Vorig jaar werd een winst van 5 miljoen euro (+14%) geboekt, op een omzet van 576 miljoen (+2%). "Als vzw moeten wij geen winst maken", merkt Holthof op. "Wat voor ons belangrijk is, is dat wij ebitda genereren om te kunnen investeren in onze organisatie." Holthof streeft naar een brutomarge van 10 procent.

Momenteel bedraagt die 6,7 procent. Holthof merkt op dat het wel steeds moeilijker wordt om de omzet en ebitda op te trekken omdat de overheid steeds meer bespaart in de gezondheidszorg.

Be.L.

ZNA, de grootste ziekenhuisgroep van België, financiert 10 procent van de investeringen met eigen middelen. De overige 90 procent komt van de Vlaamse en federale overheid. De grootste projecten starten vanaf 2015 om in de periode 2016-'18 op kruissnelheid te zitten. In 2020 moet het bouwprogramma afgerond zijn, meldt Bruno Holthof, de CEO van ZNA. ZNA ontstond begin 2004 als koepel boven de voormalige Antwerpse OCMW-ziekenhuizen en kroop in 2008 uit de rode cijfers. Vorig jaar werd een winst van 5 miljoen euro (+14%) geboekt, op een omzet van 576 miljoen (+2%). "Als vzw moeten wij geen winst maken", merkt Holthof op. "Wat voor ons belangrijk is, is dat wij ebitda genereren om te kunnen investeren in onze organisatie." Holthof streeft naar een brutomarge van 10 procent.Momenteel bedraagt die 6,7 procent. Holthof merkt op dat het wel steeds moeilijker wordt om de omzet en ebitda op te trekken omdat de overheid steeds meer bespaart in de gezondheidszorg. Be.L.