Dat melden De Tijd, L'Echo en Le Soir.

De energiewaakhond CREG berekende dat de winsten van de kerncentrales in 2014 oplopen van 421 tot 507 miljoen euro. De schatting van de nucleaire winsten ligt in de nieuwe studie veel lager dan de berekeningen van de CREG in eerdere studies. Cijfers voor het jaar 2007 liepen op van 1,7 tot 2,3 miljard euro.

Dat de winst nu veel lager ligt, heeft vooral te maken met de elektriciteitsprijzen die nu veel lager zijn dan in 2007. Ook lagen vorig jaar tal van nucleaire eenheden maandenlang stil door sabotage en het onderzoek naar de scheurtjes.

Taks herberekenen

De nieuwe berekening van de CREG effect het pad voor een aanpassing van de nucleaire taks. De vorige regeringen hadden op basis van de oude CREG-studies een zogenaamde nucleaire repartitiebijdrage van 250 miljoen euro ingevoerd. Die taks werd nadien opgetrokken tot 550 miljoen euro. De regering raamde de taks over het jaar 2014 op zo'n 405 miljoen euro.

(Belga/RR)

Dat melden De Tijd, L'Echo en Le Soir. De energiewaakhond CREG berekende dat de winsten van de kerncentrales in 2014 oplopen van 421 tot 507 miljoen euro. De schatting van de nucleaire winsten ligt in de nieuwe studie veel lager dan de berekeningen van de CREG in eerdere studies. Cijfers voor het jaar 2007 liepen op van 1,7 tot 2,3 miljard euro. Dat de winst nu veel lager ligt, heeft vooral te maken met de elektriciteitsprijzen die nu veel lager zijn dan in 2007. Ook lagen vorig jaar tal van nucleaire eenheden maandenlang stil door sabotage en het onderzoek naar de scheurtjes. De nieuwe berekening van de CREG effect het pad voor een aanpassing van de nucleaire taks. De vorige regeringen hadden op basis van de oude CREG-studies een zogenaamde nucleaire repartitiebijdrage van 250 miljoen euro ingevoerd. Die taks werd nadien opgetrokken tot 550 miljoen euro. De regering raamde de taks over het jaar 2014 op zo'n 405 miljoen euro.(Belga/RR)